„Музеји за 10“

мај 10, 2019 у рубрици ОСТАЛО, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Народни музеј Краљево је учесник на предстојећој манифестацији „Музеји за 10“ која се пети пут одржава ове године у периоду од 13-19. маја 2019. у музејима и сродним институцијама широм Србије. У оквиру манифестације, својим програмима, обележићемо Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, а тема ове године гласи „Музеји као средишта културе – Будућност традиције“ и окренута је богатом потенцијалу који традиција поседује за хармонизацију друштва, постављајући музеје у средиште овог процеса.

Национална манифестација „Музеји за 10“, одржава се од 13 – 19. маја 2019, у музејима и сродним институцијама широм Србије. У оквиру манифестације, својим програмима, обележићемо Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, а тема ове године гласи „Музеји као средишта културе – Будућност традиције“ и окренута је богатом потенцијалу који традиција поседује за хармонизацију друштва, постављајући музеје у средиште овог процеса.

Народни музеј Краљево је, као окосницу овогодишње манифестације, изабрао атрактивну тему везану за дугу традицију испијања кафе, чију основу чини изложба „Кафа узбудљива прича о добром укусу“ Природњачког музеја у Београду, аутора Александре Савић, музејског саветника. Публика ће има прилику да се упозна са различитим аспектима кафе, од биолошких чињеница, начина гајења, пржења и конзумирања, до њене узбудљиве историје у коју су укључене бројне миграције, трговине и освајања Новог света, ропство, кријумчарење, европске револуције, али и уздизање економија држава. Често је била предмет забране владара, недозвољено пиће, строго чувана тајна за повлашћене. У оквирима наше традиције она има посебно место, од начина послуживања до друштвених обичаја у чијем је средишту.

У току трајања манифестације биће одржана и посебна радионица везана за ову тему, под називом „Сврати на кафу”- испијање кафе као трансфер знања и практиковање нематеријалне културне баштине“, намењене средњошколцима. Један од циљева радионице, чији је аутор Јелена Марковић, историчарка уметности, је истраживање идеје о младима, као настављачима традиције.

Изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу” је окосница и Европске ноћи музеја чији програм носи назив „Дођи у музеј, на кафу“, у којој поред Народног музеја Краљево учествују и два краљевачка кафеа „Кафетерија“ и „Coffee Pub“. Музичка школа „Стефан Мокрањац“ и пијаниста Петар Илић, повешће публику на музичко путовање ка Бразилу, једном од највећих узгајивача кафе. Гост вечери у Галерији Народног музеја је „Кафетерија“ Радослава Плешинца, који је власник и реномиране фирме „Single Coffee & Теа”, која се бави продајом најквалитетнијих италијанских, ручно израђених апарата, опреме за кафу и кафе високог квалитета. „Кафетерија“ ће пружиће посетиоцима могућност да дегустирају различите врсте кафа са чувених светских дестинација: са плантажа из Етиопије, Бразила и три плантаже из Ел Салвадора. Са друге стране, Ноћ музеја се одвија у „Кафетерији“ и у „Caffe Pabu“ за све њихове посетиоце, који имају могућност да открију на који начин када пију кафу, учествују у богатом светском и домаћем наслеђу, у узбудљивој причи о добром укусу? Током вечери биће приказан филм „The Coffee Man“ (Jeff Hann, Roland Fraval, Jeraff Productions, Аустралија, 2016.) посвећен нашем сународнику Саши Шестићу, који је 2015. освојио титулу најбољег баристе на свету. Тема о кафи је такође и повод да се током Европске ноћи музеја промовишу нови музејски сувенири, шоље за кафу са више мотива из музејских збирки.

Током манифестацији публици су доступне још две изложбе. Прва је „Ципеле – традиција и мода“ Музеја примењене уметности у Београду, аутора Драгиње Маскарели, која је отворена 9. маја у Галерији Народног музеја. На изложби је представљена женска обућа која датира из XIX и с почетка XX века из Србији и региона и прати процес трансформације одевања грађанске класе од традиционалне оријенталне ношње ка европској моди, који се догодио током ово периода. Друга је „Јамал – јуче и данас“ која је отворена 11. маја у Свечаној сали Градске управе, остварена у сарадњи са Јамало Ненецким аутономним округом Руске федерације и пружа пресек традиционалног и савременог начина живота на Јамалу. Први пут сарадња са овом регијом Русије остварена је 2009. пре равно 10 година.

Сталне поставке у згради Народног музеја Краљево и Легату Оливере Чоловић Радојковић такође су доступне и током музејске недеље улаз је слободан.