Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе I-V

август 16, 2019 у рубрици ПРЕДАВАЊА, ПРОГРАМИ, ПРОМОЦИЈЕ аутор Уредник

Народни музеј Краљево, субота, 17. август 2019. у 18 сати. У Галерији Народног музеја Краљево биће представљен издавачки подухват под називом „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе I-V“. Ову стручно каталошку публикацију објавио је Музеј Рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, а на промоцији ће говорити Александар Марушић, коуредник.

Идеја објављивања овог издања била је да прикаже врло богату и разноврсну заоставштину наше владарске куће у музејским и другим збиркама Србије и томе су посвећене прве две књиге ове едиције.

Династија Обреновић оставила је велики траг, не само у историји Србије и српског народа, већ и у историји неких европских градова и земаља. Заоставштина Обреновића веома је богата превасходно у Аустрији и Бечу, Француској, Румунији и свуда где су Обреновићи боравили. Сходно томе, аутори пројекта су решили да своја истраживања и потрагу за историјом Обреновића прошире и на музејске и друге збирке Европе, па тако трећа, четврта и пета књига ове едиције садрже радове који третирају заоставштину Обреновића у Француској, Аустрији, Иванки и Бијарицу, Националној галерији Словеније, Црне Горе. Очекује се током јесени ове године, излазак и шесте књиге. (PORTAL KRUG)