Песнику Владимиру Јагличићу уручена Жичка хрисовуља

август 20, 2019 у рубрици АКТУЕЛНО, ОСТАЛО, ПРОГРАМИ аутор Уредник

У трпезарији Манастира Жиче, на Преображење Господње, последњег дана Жичког духовног сабора „Преображење 2019“, двадесет осми добитник – Владимир Јагличић, награђен је престижном књижевном наградом – Жичком хрисовуљом. Признање, које чине уникатна златопечатна повеља и икона Преображења Господњег, у препуној жичкој трпезарији, уручио му је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. Песничком делу добитника биће посвећен и зборник радова са скупа који је одржан у оквиру манифестације Жички духовни сабор „Преображење 2019“.
О делу Владимира Јагличића говорили су др Драган Хамовић, председник жирија, и песник Ђорђо Сладоје. Глумац Миломир Недељковић је казивао стихове Јагличићевих песама, а Градски хор „Црвчанин“ је отпевао неколико песама из репертоара духовне музика.
Прошлогодишњи добитник Стеван Тонтић, Дејан Алексић, Ана Гвозденовић, Милош Милишић и Драган Хамовић – овогодишњи жири, на Спасовдан, донео је одлуку о добитнику Жичке хрисовуље за ову годину – Владимиру Јагличићу за, како се наводи у образложењу, поезију укорењену у своме језику и духовном позиву.
Како је за добитника признања двадесет осмог Жичког духовног сабора „Преображење“ рекао председник жирија, „Јагличић је остао веран поезији као уметности стиха, али и поезији као сведочанству битних збивања унутар и около песниковог појединства. Опевао је појединости непосредног окружења, у форми сонета и у другим сталним облицима, па је своја занимања преносио на унутарња кретања и на кретања у историји чији је савременик, као и у сагледавање културних тековина којим је дотакнут и њихових тајних зрачења. Будном лирском оптиком опажа, али и симболички обремењује, рефлексивно прожима удаљене чињенице видљивог и невидљивог, садашњег и прошлог, узвишеног и безнадежно ниског. Владимир Јагличић је песник који је искуства скорашњих ратова, као и његове накнадне разарајуће одјеке, изразио у духу најчеститијих лирских сведока. Јагличић је неретко, с довољно разлога, и лирски сатирик, оштар и директан. У новијим песмама, нарочито, песник је наднесен над проласком и загледан у „предграђе хоризонта“, ка оној страни, којој течемо у сусрет, подупрт наслојеним и сабраним духовним увидима. У најбољим примерима изразито продуктивног песништва Владимира Јагличића српски језик упослен у везаном стиху говори у пуном набоју сложеног али прочишћеног смисла и то о кључним темама за нашу оријентацију у времену.“
Владимир Јагличић је рођен 1961. године у Крагујевцу, где је дипломирао на Правном факултету. Песник, прозаиста, критичар, есејиста, антологичар, преводилац. Написао је бројне збирке песама, а саставио је и антологију савремене српске поезије, као и руске поезије и англофоног песништва. Превео је велики број књига са руског језика, различитих жанрова. Добитник је многих значајних књижевних признања у нас, али и у Русији. Осим на руски, поезија му је превођена на енглески, пољски, украјински, бугарски и јерменски језик.