ЈАСЕНОВАЦ – ПРАВО НА НЕЗАБОРАВ

новембар 29, 2019 у рубрици ИСТОРИЈА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Изложба „Јасеновац – право на незаборав“ отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у четвртак, 28. новембра 2019, са почетком у 12 сати, у оквиру програма обележавања Дана ослобођења Краљева. Ово је прва изложба међународне експертске групе историчара из седам земаља, која је отворена у јануару 2018. године у Уједињеним нацијама, 72 године након Другог светског рата. Гостовање у Краљеву је њено прво гостовање након повратка у земљу.

На почетку отварања, публици се обратио Милош Милишић, испред градске управе Краљева, док је изложбу отворио Фабијан Вендрих, члан Међународне експертске групе ГХ7- Стоп ревизионизму и специјални изасланик проф. др Гидеона Фрајфа, директора групе, експерта за холокауст из Израела. Присутнима су се затим обратили и посебни гости отварања, двоје преживеле деце логораша: Јелена Бухач Радојчић, дете логораш из Старе Градишке и Гојко Рончевић Мраовић, дете логораш из логора Јастребарско. О сарадњи Града Краљева и Министарства спољних послова Републике Србије на реализацији ове изложбе, говорио је Сретен Јовановић, помоћник градоначелника Краљева за културне манифестације и сарадњу са партнерским градовима.

Главни циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно 8 логора за истребљење у Другом светском рату