СЕДАМДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА СЛОБОДЕ

новембар 26, 2019 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

У оквиру програма обележавања Дана ослобођења – 29. новембра, у четвртак, 28. новембра 2019. године, са почетком у 12 часова, у Народном музеју Краљево, биће приређена изложба „Јасеновац – право на незаборав“, која је јануара 2018. била постављена у Палати Уједињених нација у Њујорку.

Изложбу ће отворити Фабијан Вендрих, члан Међународне експертске групе ГХ-СТОП РЕВИЗИОНИЗМУ, специјални изасланик проф. др Гидеона Фрајфа, директора групе, експерта за холокауст из Израела. Догађају ће присуствовати троје преживеле деце логораша – Јелена Бухач Радојчић, Гојко Рончевић Мраовић и Смиља Тишма.

Након изложбе биће приређена и промоција књиге „Страшно и срамно“ генерала Милисава Секулића, у којој су сабрана сведочанства преживелих из логора на територији бивше Југославије у Другом светском рату.

У петак, 29. новембра 2019. године, у 11 часова, у парку Пљакин шанац, биће положени венци на Споменик ослободиоцима Краљева и одата пошта борцима палим за ослобођење нашег града 1944. године.

Након тога, са почетком у 12 часова, у Свечаној сали Градске управе града Краљева, биће организована Свечана академија, на којој ће говорити историчар проф. др Предраг Марковић.

Програм се наставља у 18 часова, у Народном музеју Краљево, доделом награда „Завичајног друштва Краљево“ за литерарне радове ученика средњих школа.

У музичком делу програма наступа Градски хор „Црвчанин“.

Потом, у 19 часова, у Народном музеју Краљево, књигу „Злато четника и партизана – деконструкција једног мита“ представљају Милош Тимотијевић – аутор, Борислав Челиковић – уредник и др Владимир Димитријевић – рецензент.