Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Аурелија из Виминацијума: Од девојчице до матроне

март 26 у 18:00 - 19:00

Римски свет је био свет мушкараца. Таквим су га дефинисали владајући кругови (мушке) елите, а такву су слику приказивала истраживања археолога и историчара дуги низ година. Тако данас много знамо о политичкој и војној хегемонији Рима над старим светом, уређењу војске и наоружању, организовању власти у провинцијама, питањима инфраструктуре, великим градитељским подухватима који укључују акведукте, амфитеатре, храмове, војне логоре итд. Међутим, то што о женском делу популације антички писци нису оставили значајна сведочанства, и што жене нису биле у довољној мери биле заступљене у научним студијама, не значи да оне нису биле значајни и активни чиниоци у оновременом друштву.

Виминацијум је основан као легијско седиште на утврђеној римској граници – лимесу. У таквом окружењу, оријентисаном ка војсци и администрацији, још је теже уочити женски део популације и реконструисати њихове свакодневне активности.

Шта је значило бити жена  у античком периоду? Са каквим су се препрекама сретале становнице ових подручја у првим вековима наше ере? Како су их савладале? У потрази за одговорима помоћи ће нам Аурелија, жена каква се ретко среће, кроз предавање др Илије Данковића, научног сарадника Археолошког института у Београду.

Details

Date:
март 26
Time:
18:00 - 19:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Татјана Михаиловић
Phone
+38136333004
Email
tatjana.mihailovic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest