Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Европска ноћ музеја

мај 14, 2022 у 18:00 - мај 15, 2022 у 00:00

Програм Европске ноћи музеја у Народном музеју у Краљеву ове године инспирисан је изложбом „ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча“. Поред саме изложбе публика може активно да учествује у берзи плоча, на Тргу испред музејске зграде. Организују се концерти две рок групе и наступ популарног ди-џеја, који ће се „свирањем на грамофону“ вратити публику у године највеће експанзије ЛП-ија на 33 обртаја.

ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча

Фоноаутограф Едуарда Леона Скота де Мартенвила, 1860.

Попут времеплова, изложба води посетиоце кроз помало заборављени свет носача звука. Изложба изузетно атрактивно и свеобухватно приказује историју развоја грамофона и грамофонских плоча. Посетиоци могу видети више од 25 врста грамофона и његових претеча, попут полифона са краја 19. или фонографа Томаса Едисона са почетка 20. века, као и бројне варијанте маханичких и електричних грамофона. Кроз овакву врсту материјала изложба нас уводи у свет популарне музике различитих стилова, као и њихов друштвени и естетски контекст током ХХ века. Посебан део изложбе односи се на прве грамофоне и грамофонске плоче у Краљеву, које су набављане из западноевропских земаља, али и из југословенских фабрика. Публика ће сазнати ко су били Краљевчани који су снимили грамофонске плоче и које су радио-станице и емисије утицале на формирање музичког укуса својих слушалаца. Ту је прича о првим дискотекама и клубовима су се Краљевчани забављали, које су продавнице грамофонских плоча постојале у граду на Ибру и како је звук снимљен на винилу опстао до данашњих дана.

Берза плоча

Трг Св. Саве

Грамофонске плоче, друга половина XX века, Историјска збирка Народног музеја Краљево.

Програм је замишљен као отворена берза плоча која има за циљ да колекционари и заљубљеници у стару технологију репродукције звука, представе своје колекције. Биће организован на Тргу Св. Саве испред зграде Народног музеја. Позивамо љубитеље „пуцкетања винила”, грамофона, аудио опреме, оригиналних и ретких издања плоча, да се прикључе овој акцији! Освежите сећања, размените ставове, музичке укусе, афинитете и пронађите, можда баш оне плоче које вам недостају! Грамофонске плоче, као један од великих културних феномена друге половине 20. века, утицале су на формирање идентитета многих генерација. Сви они су једногласни у тврдњи да слушање грамофонског звука изазива посебне емоције! Иако носталгија и технологија на први поглед не иду заједно, сви технолошки продори, који су прве време изазивају отпор, па чак и страх, даљим технолошким развојем прелазе у категорију „старих“, „добрих“, „познатих“ и „безбедних“ ствари, које нас подсећају на удобна прошла времена. Изађите у сусрет носталгији на берзи плоча у Ноћи винила на добрих, старих 33 обртаја!

Музички програм

Трг Св. Саве

Краљевачки бендови који већ деценијама доследно и посвећено изводе и чувају рокенрол  звук на музичкој сцени. Упркос музичкој продукцији у тренду, чији је основни циљ комерцијална вредност, два култна бенда нашег града шаљу поруку да је „Стварање и извођење музике начин да се изразе и покажу да су мир, љубав и срећа основни принципи живота…”! Ноћ музеја биће прилика да се подсетимо тих помало заборављених животних циљева и универзалних вредности.

18 – 20

Дечја радост

Концерт групе „Дечја радост“ на стадиону Рукометашког клуба „Металац“ у Краљеву.

„Дечја радост“ је бенд из Краљева, формиран 1994. године, од стране Игора Арсенијевића (гитара и вокал) и Саше Кивића (бубњеви), а убрзо им се придружује и Данило Јагодић Јагода (бас гитара). Изводе reggae музику и имали су велики број концерата у свим већим градовима Србије. На првом великом reggae фестивалу у Југославији, 15. децембра 2000. године наступали су под називом „Reggae Wintersplash“ као пратећи бенд песника са Јамајке, Раса Шадија (Ras Shaddu). Често наступају као Bob Marley`s Tribute Band, изводећи своје обраде Марлија. За чланове групе „Дечја радост“ гето не представља сурови део градова већ се гето налази у нашим главама и може се укинути на много начина, а они настоје да то буде музика… Стварање и извођење музике је њихов начин да се изразе и покажу да су мир, љубав и срећа основни принципи живота… Свирајући они желе да поделе своја осећања и помогну људима да пронађу себе на природан начин…Свирајући, они заправо одржавају дух reggae музике у животу, упркос доминацији електронске и пре свега комерцијалне музике на домаћој и светској сцени…

20 – 22

Гама зрак

Концерт групе „Гама зрак“ у част Мото клуба „Kings” у Матарушкој Бањи.

Краљевачки рок бенд „Гама зрак“ основан је далеке 1981. године и био је активан на музичкој сцени готово читаву деценију. Велики повратак уследио је 1997. године снимањем албума „Отров и лек”, са осам ауторских песама. Албум је имао успешну концертну промоцију, али је након тога опет уследила нова десетогодишња пауза. Млађа генерација љубитеља рока могла је да их чује и 2. јануара 2011. године у краљевачкој хали спортова као предгрупу легендарном Дади Топићу, као и на фестивалу „Хепи Центар” 2012. године где су наступали са бардовима Ex-Yu scene: Атомско Склонисте, YU-група , Time, Галија, Дивље Јагоде и др. Исте године група је била носилац манифестације „Чувари Rock an’ Rolla“ када  су представили свој пројекат „Bible of Rock“. Већ четрдесет година свирају на трговима, по клубовима и на мото скуповима. „Гама Зрак“ има и неколико ауторских песама, а последња „Краљеви на два точка“ је направљена као химна краљевачком Мото клубу „Kings“. На репертоару њихових наступа су: Deep Purple, Whitesnake, Rainbow, Pink Floyd, Free, T-Rex, Eric Clapton, ZZ top, Jetro Tull, Rolling Stones, Doors, Led Zepelin, Cream… Чланови бенда су: Милан Ђокић Микац (гитара), Марјан Цапудер (бас гитара), Мирослав Радојичић Мунде (бубњеви), Драган Тодоровић Тоша (клавијатуре), Гордан Штављанин Штављо (вокал).

22 – 00

DJ Пеђа Тодоровић

Наступ DJ Пеђе Тодоровића на стадиону Рукометашког клуба „Металац“ у Краљеву.

Пеђа Тодоровић, један од најзначајнијих ди-џеј извођача у нашој земљи, бави се музиком преко 25 година, током којих је имао велики број резидентура, емисија и гостовања на многим радио станицама, док његову каријеру првенствено обележава широки дијапазон музичког интересовања. Поред свега тога, он је власник и значајне колекције винила. Рођен је у Краљеву, где је начинио и прве кораке који су га водили будућој професији, од рођенданских прослава у друштву уз музику са касета, преко прве значајне резидентуре у тадашњем Рок клубу и првог озбиљног посла у микс пулту „Глобус“ радија. Љубав према винилима доводи до настајања нове организације „Inteligent People“, која преузима организовање првих већих рејвова у Краљеву, у Дому друштвених организација, у Рок клубу и у наш град доводи највећа имена клупске сцене из читаве земље. Долази и до значајног развоја саме клупске сцене на местима попут Леонарда, Шпиље, Exita, Урбана, Позоришта и, уз Београд, Нови Сад, Суботицу и Ниш, краљевачка је важила је за једну од значајнијих у земљи. Експанзија рејв културе доноси Пеђи Тодоровићу и прва гостовања (Крагујевац, Београд, Врњачка Бања, Ниш), након којих његова каријера креће ка музичким наступима у скоро свим значајнијим клубовима у земљи, као и фестивалима у земљи и иностранству. Будући да савремени музички израз подразумева концепт „свирања на грамофону”, Ноћ музеја биће прилика је да се на винилу „заврте” многи велики хитови! Модерни медиј и креативност ди-џеја Пеђе Тодоровића, учиниће да вољени хитови зазвуче као сасвим нове ствари.

47. Дечји мајски ликовни салон – Мотив с Ибра

Награђени радови на 47. Дечјем мајском ликовном салону у Галерији Народног музеја Краљево.

Поводом обележавања стогодишњице од рођења сликара Миодрага Б. Протића (1922 – 2014), 47. Дечји мајски ликовни салон има за тему „Мотив с Ибра“, једну од најранијих Протићев слика, која се чува у Народном музеју Краљево. Миодраг Б. Протић је један од најзначајнијих српских сликара ХХ века, ликовни критичар и оснивач и први директор Музеја савремене уметности у Београду, који је Гимназију је завршио у Краљеву, управо у згради данашњег Музеја. Ту му је, као надареном ученику, организована и прва изложба, a за тај део његовог живота везује се и рад „Мотив с Ибра“.

Details

Start:
мај 14, 2022 у 18:00
End:
мај 15, 2022 у 00:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizers

Надица Лишанин
Олег Романов

Pin It on Pinterest