Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу

фебруар 14 у 18:00 - април 20 у 13:00

Изложбa „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“ Народног музеја Србије, отвара се у оквиру обележавања Дана Државности у Галерији Народног музеја Краљево, у среду, 14. фебруара 2024, са почетком у 18 сати.

Изложба „Femina Balcanica“ представља плод студиозног рада музејске саветнице Деане Ратковић, ауторке изложбе, и четири музејске саветнице из Одељења за археологију Народног музеја Србије, Вере Крстић, Татјане Цвјетићанин, Веселинке Нинковић и Мирјане Глумац захваљујући којима ће посетиоци имати прилику да се кроз пажљиво одабране музејске предмете упознају са занимањима, породичним односима, модом, обичајима, положајем и улогом жена у приватној и јавној сфери.

Изложба, говорећи о женствености, лепоти и друштвеном статусу, женама у римским утврђењима, могућим професионалним дометима, женама у домаћинству или политичком животу, за циљ имају да све заинтересоване упознају са приликама у ранијим епохама подстичући на промишљања о сагледавању улога и односа како у прошлим временима тако и у актуелном добу.

Од предмета за свакодневну употребу – преслица, играчака, посуђа, преко разноврсног накита, лекарских инструмената, скулптура или епиграфских споменика, изложба „Femina Balcanica“ на живописан начин прича различите приче о женама у античком добу. Подељена на пет сегмената, од којих сваки обрађује једну од сфера живота жене и феномене везане за њен положај у породици, култу, заједници или уметности, изложба прати разнородне улоге које је жена имала. Од господарице куће и домаћице, мајке, лекарке, писарке, учеснице у ритуалима и религијским обредима, преко угледне жене представљене типизираним статуама великих и малих Херкуланки, Августе као царске мајке и супруге која је високо позиционирана на друштвеној лествици диктирала моду жена у градовима, бићемо у прилици да упознамо мноштво жена Римског царства. Уз помоћ разнородних археолошких предмета „Femina Balcanica“ даје одговоре на нека од питања која бисмо размишљајући о времену Римског царства могли имати истовремено отварајући нове правце тумачења у контексту данашњих друштава.

Details

Start:
фебруар 14 у 18:00
End:
април 20 у 13:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Татјана Михаиловић
Phone
+38136333004
Email
tatjana.mihailovic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest