Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Како се стварао Тито

мај 15 у 19:00 - 20:00

У студији „Како се стварао Тито“ отвара једно од најзагонетнијих поглавља југословенске историје – изградњу култа личности  Јосипа Броза. Цветковић, између осталог, истражује и трајни утицај Титовог култа на српски народ. Студија се на првом месту бави анализом обликовања култа личности Јосипа Броза Тита као једног од кључних стубова ауторитарне власти у социјалистичкој Југославији. Она прати вишедеценијску пропаганду која је омогућила да Тито остане вољен и обожаван чак и деценијама након његове смрти. Поред питања како је Тито успео да изгради свој култ личности, у књизи се обрађује у којој мери је на изградња тог култа утицала на друштвено наслеђе и традицију дивинизације вођа у Србији. Анализира се како су технологије грађења култа личности биле специфичне у односу на друге ауторитарне вође тог времена.

Књига даље истражује задатак Титовог култа и друштвене предуслове за његов настанак, како се култ манифестовао и на који начин је био моделиран. Од виталног значаја за разумевање култа личности у савременом добу била је улога масовних медија и државне пропаганде.

Цветковићева анализа указује на то да је Титов култ, био дуготрајан, систематски и агресивно негован. Истражује се и улога свих државних институција и друштвених организација, што је било кључно за његову дуговечност и утицај.

Студија „Како се стварао Тито“ представља значајан допринос разумевању домена пропаганде и технологије изградње култа личности, као и његових успешних и неуспешних покушаја разградње у новијем времену. Уводна поглавља књиге баве се значајем култа личности за успостављање и одржавање власти у ауторитарним друштвима и технологијама изградње култа вође.

О књизи „Како се стварао Тито“, коју је објавила издавачка кућа „Catena mundi“ говориће др Коста Николић, научни саветник Института за савремену историју у Београду, др Ена Мирковић, научни сарадник Института за српску културу Приштина – Лепосавић и аутор, др Срђан Цветковић.

Details

Date:
мај 15
Time:
19:00 - 20:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Дарко Гучанин
Phone
+38136315351
Email
darko.gucanin@nmkv.rs

Pin It on Pinterest