Views Navigation

Event Views Navigation

Today

ОЗНА – Политичка репресија у Србији 1944-1946. Документи

Народни музеј Краљево

Одељење за заштиту народа (ОЗНА) основано је 13. маја 1944. године и као тајна полиција, уз свeприсутну идеологију и култ личности, била је носећи стуб комунистичке диктатуре у времену када се у Југославији успостављала револуционарна власт. Књига у издању Catene mundi и Института за савремену историју у Београду, аутора др Срђана Цветковића и др Немање Девића, доноси до сада непозната и први пут објављена докумената која разоткривају и реконструишу државну репресију за време комунизма.

Европска ноћ музеја

Народни музеј Краљево

Програм Европске ноћи музеја у Народном музеју Краљево ове године инспирисан је изложбом „ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча“. Поред саме изложбе публика може активно да учествује у берзи плоча, на Тргу испред музејске зграде. Организују се концерти две рок групе и наступ популарног ди-џеја, који ће се „свирањем на грамофону“ вратити публику у године највеће експанзије ЛП-ија на 33 обртаја.

Капетаније Студеница и Јошаница 1833. године – Попис харачких глава

Народни музеј Краљево

Књига аутора Радомира Н. Ристића у издању Центра за културу „Градац“ из Рашке износи пред научну и широку јавност до сада ретко коришћен документ – Попис харачких глава за 1833. годину.

Вече диско музике

Народни музеј Краљево

Вече се организује у оквиру изложбе „ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча“, у сарадњи са часописом „Сиџа“. Гости вечери Миле Мартић и Драган Трифуновић Џинџер, власници и диск џокеји дискотеке „Интеграл“, једног од омиљених места за изласке у Краљеву од средине седамдесетих до почетка осамдесетих, својим избором плоча оживеће атмосферу тога времена.

Србија 1918: Ослобођење домовине, повратак ратника, живот у новој држави

Народни музеј Краљево

Зборник радова састоји се од 22 рада представљена јавности на научном симпозијуму са међународним учешћем, одржаном у Чачку 7-8. децембра 2018. године поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата. Уредник зборника је др Љубодраг П. Ристић, а издавачи су Међуопштински историјски архив Чачак, Inštitut za kulturne in spominske študije Ljubljana и Центар за историју Југославије и савремену националну историју Филозофског факултета Универзитета у Београду.

С обрамицом низ пут

Народни музеј Краљево

Обрамице, лучно обликовани комади дрвета, на селу су у прошлости на раменима носиле жене када су преносиле разне врсте терета. Изложба ће пружиће посетиоцима прилику да се упознају с на изглед једноставним предметом, који у себи носи различите поруке. На основу материјала, разлика у облицима и закривљености лука, декорацијама и траговима употребе, могу се изнети бројни закључци о начину живота људи који су их користили, као и читавих заједница.

Моравска Србија – Између стварности и легенде

Народни музеј Краљево

Изложба пружа могућност посетиоцима да се упознају са постанком Крушевачког града 1371, градњом цркве Лазарице, са првим годинама столовања оснивача града, кнезом Лазаром Хребељановићем (1329-1389), као и током Косовске битке.

Дани Милана Ђокића

Народни музеј Краљево

Издавачка кућа „Поетикум издаваштво“ из Краљева организује манифестацију под називом „Дани Милана Ђокића“ као сећање на краљевачког уметника, песника, сликара и конзерватора Милана Ђокића, који нас је напустио 2018. године. Учешће у манифестацији су узели Народни музеј Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево, Завод за заштиту споменика културе Краљево и Културни центар „Евергрин“.

Жички духовни сабор „Преображење 2022“

Народни музеј Краљево

Жички духовни сабор „Преображење“ је значајна културна манифестација која за циљ има неговање, проучавање и афирмисање вредности наше националне културе. Програм Сабора почиње свечаним отварањем у Народном музеју Краљево уз пробране уметничке и музичке садржаје. Ову традиционалну манифестацију, ове године отвориће изложба „Под златним и плавим небом: Иконе грчких мајстора од 15. до 19. века Народног музеја Србије“.

Публицистика у развоју друштва и државе II

Народни музеј Краљево

Научни скуп са међународним учешћем други је део трогодишњег пројекта у организацији Народног музеја Краљево уз подршку Правног факултета Универзитета у Београду и Института за политичке студије из Београда. Током два дана трајања скупа, 17. и 18. августа 2022, тридесет научника из земље и иностранства представиће своје радове.

Лик из вечности: Цртање лика по начелима православног црквеног сликарства XIII века

Народни музеј Краљево

Књига аутора Александра Павлића, својеврсни је сликарски приручник, чији се фокус на самом поступку цртања, човекове главе и лика светих. Иако је састављен за почетнике, приручник превазилази ову намену, као врста свеобухватног дела из области иконописног цртања.

Стручно вођење кроз изложбу „Под златним и плавим небом“

Народни музеј Краљево

Кроз изложбу о грчким сликарима икона у дугом периоду османске власти на православном простору Балкана, Јадрана и Медитерана сваке среде и петка од 13 сати водиће вас историчарке уметности Јована Дурман и Јелена Марковић.

Pin It on Pinterest