Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке покућства Народног музеја Краљево

децембар 6, 2022 у 19:00 - фебруар 19, 2023 у 13:00

Изложба „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке покућства Народног музеја Краљево“ аутора Виолете Цветаноске, вишег кустоса Народног музеја Краљево, организована је поводом обележавања 2022. као Међународне године стакла, проглашене и подржане од стране Уједињених нација.

Година стакла је подстакла Међународни савет музеја – ИКОМ (International Council of Museums – ICOM) да прихвати ову иницијативу и обележи је широм света у сарадњи са многобројним члановима – музејима. У Србији је, на иницијативу Музеја примењене уметности и Музеја науке и технике из Београда, основан национални поткомитет ICOM GLASS Србија, у оквиру матичне организације Националног комитета ICOM-а Србија. Иницијативу су подржали многи музеји из Србије и прикључили су се обележавању у виду бројних догађаја и изложби са стаклом, међу којима је и Народни музеј Краљево.

Изложба „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке покућства Народног музеја Краљево“ обухвата период од појаве производње стакла у нашој земљи која означава и нови степен индустријализације и модернизације читавог друштва. Изложени су експонати и пратећи материјал из Етнолошке збирке који илуструје производњу најзначајнијих фабрика XIX и прве половине XX века са територије Србије. Публици ће, по први пут од оснивања музеја, бити представљени предмети од стакла који репрезентују културу грађанске свакодневнице. Прати се појава и рад фабрика које су пословале у оквиру бивше Југославије: „Нацко Јанковић и син“, „Кристал“ у Зајечару, „Српска фабрика стакла“ у Параћину, „Украс“ у Алибунару, „Скопска стакларница“ у Скопљу, а присутни су и предмети израђени у различитим мануфактурама Централне Европе.

На отварању изложбе говориће Биљана Јотић, вршилац дужности директора Музеја примењене уметности у Београду, Зоран Левић, директор Музеја науке и технике у Београду и Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, док ће изложбу отворити Биљана Црвенковић, виши кустос Музеја примењене уметности у Београду.

 

Details

Start:
децембар 6, 2022 у 19:00
End:
фебруар 19, 2023 у 13:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Виолета Цветаноска
Phone
+38136315350
Email
violeta.cvetanoska@nmkv.rs

Pin It on Pinterest