Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Радио-депеше Југословенске војске у отаџбини 1941 – 1942

јануар 25, 2022 у 17:00 - 18:00

Монографија „Радио-депеше Југословенске војске у отаџбини 1941 – 1942.“ у издању Института за савремену историју у Београду је резултат тежњи тројице историчара др Рада Ристановића, др Милутина Живковића и МА Милоша Чорбића, да стручној и широј јавности представе изузетно важну, а већини неприступачну архивску грађу, као и да попуне вишедеценијску историографску празнину о деловању Југословенске војске у отаџбини (ЈВуО).

У овом зборнику докумената од 1018 страна је више стотина прекуцаних и приређених радио-депеша које је Врховна команда ЈВуО примала и слала током 1942. године. Радио-депеше сачуване у Војном архиву у Београду, деценијама су само спорадично и делимично коришћена у историографији. Ова документа се односе на целокупну територију окупиране Краљевине Југославије и на различите аспекте ратовања и свакодневног живота у рату: кадровску политику у војсци, мере одмазде и репресије окупатора, пропаганду, монетарну неуређеност, свакодневно суочавање са оскудицама итд.

Од великог значаја за шири круг заинтересованих читалаца је прегледна мапа формације корпуса ЈВуО и уводна студија у којој су аутори, користећи релевантну литературу и бројне архивске изворе, приказали комплексан историјски контекст у којем су документа настајала. С великом пажњом су истражили, реконструисали и представили анализу система везе ЈВуО, што је новина у српској историографији. У већини депеша лична имена су писана шифровано, што је ауторе навело да на 25 страна дешифрују, систематизују и објаве списак имена у форми прилога уз прегледно објашњење и шифарник. Тринесет фотографија и Шема радио везе ЈВуО визуелно и садржајно су обогатили ову јединствену монографију.

Рецензенти академик Љубодраг Димић, др Бојан Димитријевић и др Петар Ристановић, уз одговорног уредника др Предрага Марковића, стали су иза овог историографски драгоценог издања, које ће представљати незаобилазну одредницу у даљем  истраживању Другог светског рата на подручју некадашње Југославије.

Details

Date:
јануар 25, 2022
Time:
17:00 - 18:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Мирјана Савић
Phone
+38136333004
Email
mirjana.savic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest