Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Збирка грчких икона Народног музеја Србије

октобар 7, 2022 у 19:00 - 20:00

Последњег дана гостовања изложбе „Под златним и плавим небом: Иконе грчких мајстора од 15. до 19. века Народног музеја Србије“ одржаће се предавање мр Бранке Иванић, музејског саветника и аутора изложбе, под називом „Збирка грчких икона Народног музеја Србије“. Публика ће имати прилику да чује ширу и детаљнију причу о иконама које се могу видети на изложби и грчким мајсторима који су стварали на простору Медитерана током четири века османске власти над православним земљама Балкана.

Иконe из Збирке Народног музеја Србије настале су у највећој мери на подручјима јурисдикције грчке Охридске архиепископије или, на Јадрану и јадранском залеђу, грчких филаделфијских владика са седиштем у Венецији. Већи прилив грчких икона у Збирку одвијао се у највећој мери откупом у деценијама између 1950. и 1975, када је Београд био циљ миграционих процеса са југоистока у мањој, а из западних крајева СФРЈ у веома великој мери. Тих деценија је, уз друге предмете набављано и по пет и више икона грчког културног круга у години. Следствено, из тих година потиче и највећи број икона са познатим местом порекла. Тек захваљујући овако масовном откупу било је могуће уобличити збирку која одсликава уметничка збивања у прошлости када је реч о поштовању и распрострањености грчких икона код Срба, познатих баштиника византијске културе.

Предавање се одржава у оквиру Краљевдана, дана града Краљева, када Српска православа црква прославља Св. Симона, односно Св. краља Стефана Првовенчаног, ктитора Жиче.

Details

Date:
октобар 7, 2022
Time:
19:00 - 20:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Татјана Михаиловић
Phone
+38136333004
Email
tatjana.mihailovic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest