Кнегиња Персида Карађођевић (1813-1873), супруга кнеза Александра Карађорђевића, један је од великих дародаваца Манастира Студенице. За њу је 1853. године у Бечу израђен кивот од кипарисовог дрвета, пресвучен црвеним сомотом, са богатим апликацијама од сребра у стилу другог рококоа. Кивот стоји на лављим шапама од сребра, док су на угловима четири анђела ливена у пуној пластици, у истом металу. На средини, и са предње и задње стране, стоји грб Кнежевине Србије. Дуж ивице ковчега испод поклопца, тече ктиторски натпис од плавих слова изведених у емајлу. Кнегиња је овај кивот даровала Манастиру за мошти Светог краља Стефана Првовенчаног и, од тада до данас, оне почивају у њему, испред студеничког олтара. Вероватно је кивот поклоњен 1854. године, када су уз њега стигли и други дарови, покров за мошти, јастук и папуче, урађене као комплет од црвеног сомота украшеног златовезом.

Сви дарови садрже ктиторске натписе, а један од њих је и јастук за мошти, дар Полексије и Клеопатре Карађорђевић, кћери кнеза Александра и кнегиње Персиде. Јастук је израђен од поменутог црвеног сомота и оивичен златним ширитом са кићанкама на угловима, од којих једна недостаје. На средини јастука је у златовезу изведен венац, као централни мотив,  унутар кога је грб Кнежевине Србије и година даривања – 1854. Око венца су имена ктиторки: Полексија Новаковић Карађорђевић и Клеопатра Карађорђевић.

Кивот за мошти Светог краља Стефана Првовенчаног, 1853, Беч. дар Персиде Карађорђевић, кипарисово дрво, сребро, емаљ, црвени и плави сомот, техника ливења, ажурирања и емајла, 200 х 59 х 65 cm, Манастир Студеница.

У оквиру пројекта „Уређење Ризнице Манастира Студенице“, коју већ готово 10 година води Народни музеј Краљево, конзервиран је уз друге дарове кнежевске куће и овај јастук, који сведочи о важном месту које су Манастир Студеница, a посебно мошти Светог краља имали током XIX века у формирању нововековне српске државе. Са друге стране, они су и знак дубоке побожности и привржености кнегиње Персиде и њене деце светитељу.

Конзервацију текстила из Ризнице Манастира Студенице у континуитету раде Милица Мирковић, виши конзерватор Етнографског музеја у Београду и Марија Лабудовић Пантелић, конзерватор Музеја примењене уметности у Београду у координацији са Народним музејом Краљево. Пројекат финансира Министарство културе и информисања Републике Србије.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest