На данашњи дан, 7. октобра 2022. године, обележавамо Краљевдан, Дан града Краљева, када Српска православна црква прославља Св. Симона, односно Светог краља Стефана Прововенчаног, ктитора Манастира Жиче.

Успостављање 7. октобра као Дана града Краљева, потекла је као заједничка иницијатива три институције културе: Народног музеја Краљево, Историјског архива Краљево и Завода за заштиту споменика културе Краљево. Односно 1998. године, три тадашња директора Драган Драшковић, Радомир Ристић и Слободан Ђорђевић, на захтев оснивача да доставе мишљење о успостављању празника града, заједнички су дошли до става да мало који град има тако заокружену причу о свом идентитету као Краљево.

Краљ Стефан Првовенчани, први крунисани краљ династије Немањића, подигао је Жичу као архиепископију и ново крунидбено место, где су се, након његове смрти крунисали и његови наследници, најпре Радослав, касније и Владислав. Историјске прилике су преместиле седиште цркве у Пећ, али је Жича остала кључна тачка у историји државности српског народа. У част формирања нововековне Краљевине Србије и првог краља Милана Обреновића, Карановац мења име у Краљево, али увек са аргументом, да је то град настао поред Жиче. У идеолошком смислу нововековна краљевина је обновила и наставила средњовековну државност Србије, прекинуту дугом турском окупацијом. Отуда Миланов наследник, млади Александар Обреновић, долази у Краљево, да би се чин његовог миропомазања, као престолонаследника, одиграо у крунидбеној Жичи и на тај начин успоставио историјски и државни континуитет. Његов пример следиће и, у Београду крунисани, краљ Петар Карађорђевић, а Краљево ће постати позорница ових великих догађаја из историје државности Србије.

Отуда је избор, да се дан града Краљева, веже за првовенчаног краља Стефана Немањића, као угаони камен укупног наслеђа овог простора и назове Краљевданом, постао и предлог, који су три посленика културе предложила градској управи. Градска управа је предлог усвојила, а први Краљевдан обележен је 1999. године, након бомбардовања земље, као симболични корак ка обнови.

Татјана Михаиловић
археолог, музејски саветник
Народни музеј Краљево

Pin It on Pinterest