Година која је за нама, иако обележена новом фазом пандемије, ипак није у тој мери ограничила рад Народног музеја Краљево, као јавне установе окренуте публици.

Током 2021. године посетиоци су имали прилике да погледају већи број изложби у Галерији Народног музеја Краљево. На самом почетку године, припремили смо ретроспективу сликарке Слободанке Данке Прибаковић Костић, наше колегинице, која је пуних 40 година радила на месту конзерватора. Изложба је организована непосредно након њене смрти 2020. године. Пролеће је започело ведрим темама кроз изложбу „Дођи да се играмо! Играчке и друштвене игре у социјалистичкој Југославији из колекције Владимира Радојичића и из збирки Народног музеја Краљево“ и вратила нас је у нека много срећнија времена. Бројни посетиоци били су различитих узраста, од оних којима су ове играчке биле део одрастања, до нове младе публике која је имала прилику да непосредно искуси игре својих родитеља. Из области савремене уметничке продукције, издвајамо изложбу „Препознавања“, међународни уметнички пројекат, који окупља уметнике и кустосе из Србије, Црне Горе и Бугарске, чији је носилац Народни музеј Крушевац, а наша установа стални члан готово двадесет година.

Од гостујућих изложби издвајамо „Наша суграђанка краљица Драга – Између славе и анатеме“ Музеја рудничко-таковског краја, која је привукла велику пажњу, с обзиром да је живот ове српске краљице једним делом везан и за Краљево. Друга је свакако изложба „Милена Павловић Barilli – Живот и снови“ која је недавно отворена у нашем простору у организацији Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу, као прва ретроспективна изложба ове значајне уметнице у Краљеву.

Издавачка делатност је увек у нашем фокусу. У новембру ове године промовисали смо број 19 часописа „Наша прошлост“, који издају Народни музеј Краљево и Историјски архив Краљево, и наставили да радимо на броју 20. Посебан издавачки подухват је књига Славољуба Маржика „Краљево у српској штампи 1909-1918“, као четврти том истог аутора, који је стрпљиво прикупио новинске натписе о Карановцу и Краљеву од 1835-1918. године. Окончање овог процеса је било повод за организовање научног скупа  „Публицистика у развоју друштва и државе I: Карановац – Краљево у српским новинама 1835-1918“. Организатори скупа су поред Народног музеја Краљево, Институт за политичке студије у Београду, Правни факултет Универзитета у Београду, под покровитељством града Краљева. Научни скуп је окупио историчаре и друге колеге из Француске, Румуније, Чешке, Словеније и Србије.

Збирке Народног музеја Краљево увећане су путем откупа и поклона, а велика пажња  поклоњена је модернизацији и опреми депоа. Интензивирана су и теренска истраживања у области историје, археологије и етнологије.

Претходну годину честих затварања услед пандемије, искористили смо да израду новог сајта Народног музеја Краљево, који је у овом тренутку наша највећа on line публикација са преко 200 представљених предмета из свих шест збирки које Музеј чува. Такође смо били активни и на друштвених мрежама, где поред активности које музеј спроводи можете наћи и бројне приче из прошлости овог простора.

Посетите нас у нашој згради, на Тргу Светог Саве 2, као и на нашем сајту и друштвеним мрежама. Желимо Вам срећне божићне и новогодишње празнике!

Дарко Гучанин
историчар, архивиста
директор Народног музеја Краљево

Прилог о активностима Народног музеја Краљево у 2021. години са директором Дарко Гучанином

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest