Програм Европске ноћи музеја под називом „In vino veritas“ одржан је у Галерији Народног музеја Краљево, у суботу, 18. маја 2024, у периоду од 18 – 00 сати. Тематика програма подстакнута је истовременим одржавањем манифестације „Краљевачки фестивал вина“, у градском парку, у организацији Туристичке организације Краљево. Вино и виноградарство су једна од великих тема наслеђа, а сам програм реализован је у сарадњи са Музејем слатка – Кућом Цветића из Краљева и Музејoм винарства и виноградарства из Александровца.

Др Лидија Цветић, теоретичар уметности и Марина Лукић Цветић, историчар уметности из Музеја слатка – Кућа Цветића, држе предавање „Винска сага Србије“ на 20. Европској ноћи музеја у Галерији Народног музеја Краљево.

Програм је започео заједничким предавањем Марине Лукић Цветић, историчара уметности и др Лидије Цветић Вучковић, теоретичара уметности из Музеја слатка – куће Цветића, под називом „Винска сага Србије“. Њихово излагање је конципирано као преглед историјата узгоја винове лозе и производње вина на простору Србије, од најдубљих периода праисторије, преко античког, средњовековног и османског периода, са фокусирањем на представама о овој привредној грани на уметничким делима, као и на предметима за транспорт и конзумацију вина. Овом приликом истакнуто је да постоје три димензије вина – духовна, световна и симболична, као и да се најстарија винова лоза налази на Хиландару и после осам векова још увек рађа плодове, а везује се за Светог Симеона Мироточивог, односно великог жупана Стефана Немању у монаштву. Такође је начињен осврт на обележавање празника Светог Трифун, који је заштитник вина и девојака. Посебан део предавања односио се на уметничка дела у нашем националном сликарству XIX и XX века, попут дела Ђуре Јакшића, Паје Јовановића, Уроша Предића, Катарине Ивановић и Саве Шумановића, који су инспирисани вином и грожђем као уметничким мотивима. Марина Лукић Цветић је такође представила предмете од стакла за конзумацију вина из колекције Музеја слатка и из Етнолошке збирке Народног музеја Краљево. Стаклени предмети су били изложени у оквиру мале изложбе припремљене заједнички од стране оба учесника програма, с тим што је Музеј винарства и виноградарства изложио предмете за производњу, чување и контролисање квалитета вина.

Ђорђе Живадиновић, инжењер из Музеја винарства и виноградарства у Александровцу држи предавање „Развој виноградарства и винарства Жупе алексадровачке кроз векове“ на 20. Европској ноћи музеја у Галерији Народног музеја Краљево.

Други део програма припремио је Музеј винарства и виноградарства из Александровца, најпре кроз предавање са презентацијом Ђорђе Живадиновић, инжењера пољопривреде, са насловом „Развој виноградарства и винарства Жупе алексадровачке кроз векове“.Жупа је у Србији најпознатија по узгоју винове лозе и справљању најквалитетнијих вина чему доприноси њен повољан географски положај и климатски услови, тако да су први виногради настали у средњем веку и историјски извори их везују за манастир Студеницу и повељу Стефана Немање. Од тог времена траје интензивна историја узгоја квалитетних сорти грожђа. Крајем XIX века инсект филоксера је десетковао винограде, тако да су кроз интензивну борбу домаће сорте калемљене на отпорне америчке саднице, формирана је калемара и кроз овај процес су обновљени виногради. Највећи успех је постигнут у међуратном периоду, а у социјализму долази до национализације приватних винара и винограда. Настаје предузеће „Вино Жупа“ које убрзо постаје најпознатија фабрика вина у тадашњој Југославији, што је трајало све до деведесетих година прошлог века. Након овог периода производња нашироко познатог жупског вина, поново прешла у руке приватних произвођача. Након предавања, уследила је пројекција документарног филма „Дарови Жупе александровачке“ снимљеног уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Прилог са 20. Европске ноћи музеја у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest