Промоција часописа „Наша прошлост 20“, научно-стручног гласила Народног музеја Краљево и Историјског архива Краљево, одржана је у Галерији Народног музеја Краљево, у петак, 25. новембра 2022, са почетком у 18 сати. На почетку присутне је поздравио Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево и представио учеснике промоције. Након тога присутним се обратила Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево и уредник часописа „Наша прошлост“.

Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево и уредник часописа „Наша прошлост“, представља рад из области археологије на промоцији часописа „Наша прошлост 20“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Она се осврнула на број у целини који доноси десет радова: четири опште студије из области археологије и историје, два рада из области музеологије и херитологије, два рада из области антропологије, као и два рада која презентују грађу. Поред тога у броју 20 су и три прилога: in memoriam и два приказа књига. Као уредник осврнула се на In memoriam професору др Зорану Гаврићу, истакнутом историчару и теоретичару уметности, као и на рад из области археологије Дејана С. Радосављевића и Јелене М. Вукчевић, под називом „Локалитет Црквина у Љубостињском Прњавору код Трстеника“.

Др Александра Вулетић, виши научни сарадник Историјског институт у Београду, представља рад из историје XIX века на промоцији часописа „Наша прошлост 20“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Др Александра Вулетић, виши научни сарадник Историјског института у Београду, представила је рад Немање Трифуновића „Тапије као извор за локалну историју: Пример тапија из Историјске збирке Народног музеја Краљево“, као и рад Јасминке Марковић „Монографске публикације Историјског архива Краљево (1966-2020)“. Такође се осврнула на приказ две последње књиге недавно преминулог Славољуба Маржика „Краљево у српској штампи 1904-1908“ и „Краљево у српској штампи 1909-1918“, које је Народни музеј Краљево објавио током 2021. и 2022. године, чиме је заокружен опус четири књиге овог аутора, које су биле и повод за покретање научног скупа „Публицистика у развоју државе и друштва“, који је започео 2021. године као трогодишњи пројекат.

Др Милутин Живковић, научни сарадник Института за савремену историју у Београду, представља радове из области савремене историје промоцији часописа „Наша прошлост 20“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Историографске радове, који се односе на историју Другог светског рата и период социјализма, представио је др Милутин Живковић, научни сарадник Института за савремену историју у Београду. Реч је о четири рада: др Милоша Тимотијевића „Крв међу браћом“: Писање колаборационистичке штампе о криминалу у селима окупиране Србије 1941. године“, Душана Поповића „Прилог истраживању рада органа југословенских тајних служби у старој Рашки II, Суђење Милуну Ђуровићу и Рајку Илићу 1947. године“, Јована Симијановића „Заоставштина Мирослава Дабића: Прилог проучавању историје Рашке области“ и Милоша Чорбића „Анализа спољнотрговинских односа Југославија – СССР у периоду 1965-1969.“

Др Милан Попадић, редовни професор на Семинару за музеологију и херитологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, представља радове из области антропологије и херитологије на промоцији часописа „Наша прошлост 20“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Др Милан Попадић, редовни професор на Семинару за музеологију и херитологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, говорио је о радовима из области антропологије и херитологије. Представио је рад Јована Младеновић „Гробље стрељаних у Краљеву архитекте Спасоја Крунића: од пројекта до места сећања“ затим Војкана Трифуновића „Скинхедс покрет у Краљеву“ и Софије Пршић „Перцепција класичне музике у наративима средњошколаца из Краљева – антрополошка анализа“. На крају промоције, Татјана Михаиловић, уредник часописа „Наша прошлост“, осврнула се на чињеницу, да је овај број часописа, објављен као трећи по реду након двогодишње паузе, када је изгубио бодове, враћен на листу научних часописа у категоризацији М53.

Прилог са промоције часописа „Наша прошлост 20“ у Народном музеја Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest