Радионица „Говори латински да те цео свет разуме“ која је реализована у оквиру изложбе „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“, организована је у Галерији Народног музеја Краљево, у петак, 12. априла 2024. године, са почетком у 19 сати. Тема радионице била је жена у римској поезији, која је у њој представља кроз различите слике и улоге. За песнике она је одувек представљала исконску инспирацију, ону која је била заједничко извориште њихове љубави и патње.

Ученице Гимназије у Врњачкој Бањи говоре о поезији Катула на радионици „Говори латински да те цео свет разуме“ у Галерији Народног музеја Краљево.

На радионици су учествовали ученици четврте године Гимназије из Краљева – Јована Петковић, Дамир Хасановић, Софија Савић и Настасја Ћурчић са професорком француског и латинског језика Сањом Бижић. Гимназију из Врњачке Бање представили су ученици друге године – Јелена Марковић, Елена Стојановић, Ива Савић, Сања Брковић, Таша Шекуларац, Сара Новичић и Сара Максимовић, са професорком француског и латинског језика Слађаном Опачић.

Јелена Марковић, историчар уметности, обраћа се присутнима на радионици „Говори латински да те разуме цео свет“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Радионицу је модерирала историчар уметности Јелена Марковић, која је на почетку поздравила публику и представила учеснике радионице. Она је најпре дала реч ученицама Гимназије из Врњачке Бање, које су говориле о песнику Катулу, његовој љубави према Клодији, удатој жени, коју у поезији назива Лезбијом у част песникиње Сапфо. Након тога ученици из Гимназије из Краљева говорили су две Катулове песме на латинској и на српском језику, док су гимназијалци из Врњачке Бање тумачили ове конкретне песме. Учешће у радионици имала су и професорке Слађана Опачић, која је говорила о положају жене у античком Риму као и Сања Бижић, која је дала осврт на латинску књижевност и љубавну поезију античког Рима.

Прилог са радионице „Говори латински да цео свет разуме“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest