Радионица „О достојанству и угледу у римско доба и данас“ која је реализована у оквиру изложбе „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“ одржана је у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 16. априла 2024, са почетком у 18 сати. На радионици су учествовали ученици прве године Гимназије у Краљеву са професорком српског језика и књижевности Наташом Распоповић, док је програм модерирала историчар уметности Јелена Марковић.

Ученици Гимназије Краљево на радионици „О достојанству и угледу у римско доба и данас“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Основна идеја радионице је била да путем асоцијативног приступа, повезивањем историјских вредности са савременим контекстом, кроз групни рад, ученици размотре значај достојанства и угледа, и њихову улогу у одржавању друштвеног поретка и стабилности у античком Риму. Стога су ученици подељени у осам група, где су најпре дефинисали оне речи које их асоцирају на појам достојанства и угледа.

Јелена Марковић, историчар уметности, обраћа се присутнима на радионици „О достојанству и угледу у римско доба и данас“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Задатак учесника радионице био је да кроз норме и понашања која су била промовисана у Римској републици, истраже моралне вредности, преиспитају њихов утицај на тадашње друштво и закључе да ли се и на који начин исте вредности рефлектују у модерном друштву. Групе су добиле кратке текстове који објашњавају неке од ових норми, као што су: врлина (virtus), дужност (pietas), оданост (fides), озбиљност (gravitas) и постојаност (constantia), као и скромност (pudicitia) и чедност (castitas).

Ученице Гимназије Краљево дискутују о разликама између римског и данашњег друштва на радионици „О достојанству и угледу у римско доба и данас“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Радионица је била закључена дискусијом у којој су ученици осврнули на положај жене у римском друштву, изазове и ограничења у погледу очувања и грађења њиховог угледа и достојанства са констатацијом да и поред равноправнијег друштвеног система, ограничења са којима су се жене сретале у старом Риму постоје и данас.

Прилог са радионице „О достојанству и угледу у римско доба и данас“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest