Представљање Зборника радова „Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова“ у издању Задужбине Светог манастира Хиландара, одржано је у Галерији Народног музеја Краљево, у четвртак, 5. октобра 2023, са почетком у 18 сати. Прилози су посебно писани за ову прилику и заједно чине зборник монографског типа који је публикован поводом 700 година од упокојења Светог краља.

Гордана Гаврић, саветник директора Задужбине Светог манастира Хиландара, обраћа се присутнима на представљању Зборника радова „Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова“ у Галерији Народног музеја Краљево.

На почетку промоције Гордана Гаврић, саветник директора Задужбине Светог манастира Хиландара, поздравила је публику и истакла да у сусрет Краљевдану, дану када се у Краљеву прославља Свети краљ Стефан Првовенчани, као дан града, право време да говоримо и о његовом унуку, Светом краљу Милутину, који је у Манастиру Студеници подигао малу, али по уметности из доба Палеолога, чувену цркву Светог Јоакима и Ане. Након тога представила је др Даницу Поповић, једног од уредника Зборника, која је читав свој радни век усмерила изучавању српског средњег века, а посебно је била фокусирана на култове светитеља и култове реликвија. Такође је нагласила да је Зборник радова „Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова“ награђен са наградом „Иларион Руварац“ Матице српске и наградом „Владимир Ћоровић“ за изузетан допринос у пољу историјске науке.

Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландар, обраћа се присутнима на представљању Зборника радова „Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара, осврнуо се кратко на изузетно место које краљ Милутин има у историји нашег средњег века. Са једне стране он се чини као ренесансни владар, сличан својим савременицима у Европи, док га је Црква, са друге стране, означила као светог. Зборник, који има и монографски карактер, представља епохални поглед са аспекта садашњег знања и обухвата 16 аутора, који су уредила три изузетна научника др Даница Поповић, др Смиља Маријановић Душанић и др Срђан Пириватрић.

Др Даница Поповић, уредник Зборника радова „Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова“, обраћа се присутнима на представљању публикације у Галерији Народног музеја Краљево.

Др Даница Поповић, један од уредника Зборника радова „Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова“, истакла је да је, гледано са уредничког становишта, закључила на почетку рада на зборнику да је могуће направити неке даље кораке у овој материји. Краљ Милутин је личност коме је историјска судбина доделила да живи у веома немирно време. Био је изузетан војсковођа и то победнички, одличан дипломата и краљ који је извео значајне административне промене и стога је већ заузео важно место у историји. Али поред тога постоји и други део, у коме важну улогу има његова свест о припадању светородној лози Немањића и сматрао је својом дужношћу да брине о овој тековини. Даница Поповић је дала пресек комплетне публикације која је организована у три велике целине: прву у којој аутори обрађују политичку историју времена у коме је краља Милутина живео; другу која носи назив „Владарска моћ“ и где се група аутора бави темама структуре и спровођења Милутинове власти и његовог односа са црквом, властелом и војском. Трећи део назван „Владарска побожност, духовни живот и свечарско прослављање“ посвећен је краљевој богатој ктиторској активности, посебно односом према манастиру Хиландару, чији је он други ктитор као и другим аспектима његове побожности.

Прилог са представљања Зборника радова „Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest