Тридесет и први Жички духовни сабор „Преображење 2022“ свечано је отворен у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 16. августа 2022, са почетком у 20 сати. Мр Ана Гвозденовић, уредник за есеј и критику издавачке делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, као конферансије протокола свечаности, поздравила је званице, госте и публику. Нагласила је да током три деценије постојања манифестација мењала називе и формат, а данас је у широј и стручној јавности Србије позната по сведеним и прецизно дефинисаним садржајима који на узорит начин успостављају плодотворну везу између савременог стваралаштва и нашег културног наслеђа. У даљем протоколу је позвала др Предрага Терзића, градоначелника Краљева, да се обрати присутнима.

Др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, обраћа се присутнима на отварању Жичког духовног сабора „Преображење 2022“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Терзић се осврнуо на важност саме манифестације и њено дуго трајање и изразио жељу да се у оквиру Жичког духовног сабора окупе, поред љубитеља писане речи и духовности, и представници науке. Посебно је нагласио важност научног скупа „Публицистика у развоју друштва и државе II“ који Народни музеј Краљево реализује уз подршку Правног факултета Универзитета у Београду и Института за политичке студије из Београда и истакао да би овај научни скуп требало да прерасте у дугорочнији пројекат. Након градоначелника публици се обратио др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије.

Др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, отвара Жички духовни сабор „Преображење 2022“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Будући да је један период одрастања провео у Краљеву, део свога излагања конципирао је као књижевни осврт на своја сећања везана за град из друге половине шездесетих, у којима Жича има посебно место. У осврту на три деценије дугу манифестацију нагласио је да је настала из потребе за трансформацијом, а да је она свест о животу. Да несвест не може бити трансформација, али свесни континуитет може. Др Владимир Пиштало је сећајући се свога пријатеља и добитника хрисовуље, Стевана Тонтића, званично отворио манифестацију. У наставку програма публици се обратила мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја Србије.

Мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја Србије, отвара изложбу „Под златним и плавим небом: Иконе грчких мајстора од 15. до 19 века Народног музеја Србије“ на отварању Жичког духовног сабора „Преображење 2022“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Она је званично отворила изложбу „Под златним и плавим небом: Иконе грчких мајстора од 15. до 19. века Народног музеја Србије“, аутора мр Бранке Иванић, музејског саветника. Истакла је да изложба обухвата 147 икона, које су као отелотворење хришћанске побожности и остварења ликовне уметности, давно уткане у историју Срба. Настајале су на Криту, у Венецији и јадранским градовима и представљају врхунска остварења међународног значаја. Посебно је истакла да је у изврсном простору Галерије Народног музеја Краљево изложба представљена у целости као и да је њеној установи на понос што је у прилици да допринесе традиционалној тридесет и првој свечаности управо на дан отварања манифестације. У музичком делу програма наступио је Иван Трајковић у пратњи Вујице Васиљевића и Душана Дуњића, појаца из певнице Храма Светог Саве у Краљеву.

Прилог са отварања Жичког духовног сабора „Преображење 2022“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest