Изложба „Свет нумизматике“ Слађане Спасић, вишег кустоса Народног музеја Краљево, отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у четвртак, 22. јуна 2023, са почетком у 19 сати. Публику је поздравила Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево, и осврнула се на концепцију изложбе која обухвата преко 1200 експоната широког хронолошког оквира, од V века пре н.е. до 70-тих година XX века. Овај велики пресек кроз Нумизматичку збирку обухвата антички новац и то грчки, келтски, новац Римске републике и Римског царства, преко новца више средњовековних држава, односно византијски, српски, угарски, османски средњовековни новац, новац Млетачке и Дубровачке републике, до европског новаца од XIV до XVIII века.

Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Свет нумизматике“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Најбројнији је новац од XIX до краја XX века, тако да за овај период постоје три велике групе експоната. Прву и за нас најважнију групу, чини новац наших нововековних држава: новац Кнежевине и Краљевине Србије, Књажевине и Краљевине Црне Горе; Краљевине Југославије (1918–1941), Србије под окупацијом (1941–1944) и Југославије (ДФЈ, ФНРЈ и СФРЈ), као и бивших југословенски република Словеније и Хрватске. Друга група обухвата новац низа европских земаља као што су: Немачка, Британија, Француска, Швајцарска, Шпанија, Белгија, Холандија, Русија, Украјина, Турска, Чехословачка и Пољска; затим југословенских суседа Италије, Аустрије, Румуније, Мађарске, Бугарске, Грчке и Албаније. Трећу групе чини новац држава са афричког, азијског и америчког континента, као што су Етиопија, Кенија, Индија, Мексико и Сједињене државе.

Слађана Спасић, виши кустос Народног музеја Краљево и аутор, на отварању изложбе „Свет нумизматике“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Новац је један од првих музеалија који је почео да се прикупља од самог оснивања Народног музеја у тадашњем Ранковићеву, у време професора Милорада С. Јовића, оснивача и управника током прве деценије постојања установе. Ауторка је дала посебан осврт на овај период у развоју Музеја и кроз радове уметника Љубомира Ивановића, Ванђела Бадулија, Владислава Маржика, Николе Граовца и Живорада Настасијевића, који такође спадају у најстарије експонате који су доспели у музеј, као импулс прве етапе професионалног колекционарства у Краљеву. Са друге стране они рефлектују и специфичну атмосферу у којој је процес баштињења започео, где сами радови бележе градитељско наслеђе Краљева и других градова.

У хронолошком смислу изложени нумизматички материјал обухвата период од V века пре н. е. до почетка седамдесетих година прошлог века. Експонати су делом набављени путем откупа и поклона, док је значајан део стигао у Нумизматичку збирку путем археолошких ископавања која су вршили како Народни музеј Краљево, тако и Републички и краљевачки Заводи за заштиту споменика културе и друге установе.

Прилог са отварања изложбе „Свет нумизматике“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest