Тепелук, крај XIX века, Пећ, Косово и Метохија

Тепелук је женски украс за главу који је ношен у XIX веку, као део српске градске ношње. У питању је мала црвена капа од чоје у облику калоте, на чијој горњој површини се налазио тепелук.

Тепелук је формиран од округле металне плоче, пречника 9,5 cm, у чијем центру је фиксирана ливена розета са зеленим стаклом у средини и сврстава се у посебну врсту филигранских тепелука. Рубом плоче фиксирано је пет кружних рамова са тамноцрвеним стаклом, између којих су троугаона поља оивичена тордираном, филигранском жицом. Својом базом поља су окренута ка централној розети, док су на њиховим крајевима постављене металне калоте (полулопте), које их делом покривају и од којих су очуване само две. Све заједно чини представу петокраке звезде са розетом у центру, између чијих крајева су рамови са црвеним стаклом. Остала површина је покривена ситним и крупнијим кружићима од тордиране филигранске жице који су налемљени на основу.

По ивици тепелука се налазе алкице у виду цевчица, за које су прикачене по две каричице спојене малом ливеном розетом. О доњу каричицу прикачена је плочица која на горњем делу има перфорације у облику слова Е окренуте једнa ка другој, а на доњем крају круг. На три места су прикачене кукице којима се тепелук причвршћује за капу – фес.

Када је у другој половини XIX века дошло до европеизације одевања у Србији, тепелук и либаде најдуже су се задржали у одевном инвентару жена као делови традиционалне градске ношње који су у свечаним приликама ношени уз хаљине европског кроја.

Pin It on Pinterest