Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Бубњар и Музичари из машине

мај 20, 2023 у 18:00 - 22:00

Публику ће кроз изложбу илустрација „Иза објективности / визуелне метафоре у науци“ водити Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке Београд и аутор концепта изложбе. Ауторско вођење почиње у 18 и трајаће до 19 сати, када почиње програм „Бубњар и музичари из машине“.

Реч је о вишечасовном, узбудљивом музичком перформансу бубњара Саше Ранковића, који кроз процес настајања музичког дела спаја концепт науке и музике. Ритмови, нагласци и брејкови, које бубњар изводи, биће испраћени реакцијама виртуелног басисте, пијанисте и саксофонисте. Обиље фреквенција које бубњеви производе омогућити осталим инструментима да изграде мелодију и хармонију. Тако ће и посетиоци имати прилику да се укључе непосредно у интеракцију ударцима у добош, који ће произвести реакције других инструмената, на које ће Саша Ранковић имати свој одговор употребом најкласичнијег старог џез сета „Gretsch“ бубњева. Слободно и унапред неприпремљено свирање бубњева омогућиће симулацију  заједничког извођења са живим музичарима и заједно са публиком стварање сасвим оригиналних и спонтаних музичких дела на лицу места.

Саша Ранковић је извођач инструменталне музике на бубњевима, професор филозофије, члан Рамбо Амадеус бенда, који већ 25 година наступа и ствара са најеминентнијим џез музичарима код нас и у региону. Бави се компоновањем и продукцијом музике и истражује у пољу које спаја науку и музику, а његови музички подухвати углавном су композиције чији су основни елементи импровизација и интеракција.

Details

Date:
мај 20, 2023
Time:
18:00 - 22:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Надица Лишанин
Phone
+38136333004
Email
nadica.lisanin@nmkv.rs

Pin It on Pinterest