Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Јована Бањанац – Пост/Post

јун 24, 2021 у 19:00 - август 12, 2021 у 13:00

Јована Бањанац (1988) је краљевачка уметница, која је завршила Уметничку школу у Нишу (2007), а потом  основне и мастер студије зидног сликарства на Факултету примењених уметности у Београду (2013). Учесник је бројних самосталних и групних изложби. Добитник је друге награде на Новембарском салону 2016. Њени радови се налазе у: Аrt collecttion Тelekom / Digital Art (Немачка), Народном музеју Краљево, Културном центру Панчево, Radix колекцији (Београд).

Од њених најранијих радова, урађених у класичним медијима (уља на платну и цртежи), преко дигиталних графика, објеката и инсталација, приметна је заокупљеност интернет-комуникацијом и њеном естетиком. Прецизније, ауторка ствара и интервенише у пољу друштвених мрежа и дигиталне културе, као основи за истраживање најпре ликовних вредности, а потом и свих других изазова глобалне заједнице. Од првих радова, под називом „Street View“, преко циклуса „Repetiton“ и „Add to Your Story“, Јовану занима однос човека и дигиталне културе, његове потребе и (не) задовољства јер постаје део овог повлашћеног наратива. Њена свест о мрежама као утопијској реалности прераста у критички и истраживачки однос, у коме сондира „нове“ вредности које спајају, редефинишу и утичу на обликовање јавног и приватног.

Фејсбук, Инстаграм, лајкови, претраживање и скроловање постају премрежени скупови информација који површним и лакомисленим односом прерастају у један незграпан техноорганизам и он битно утиче на човека и његово окружење. Међутим, из једног таквог односа, може се, а на крају и треба, доћи до освешћења, преображаја. Управо у том смеру  настају и нови радови Јоване Бањанац под називом „Post“. Из поменутог интернет фундуса, уметница започиње истраживање дигиталних алатки, база података, неограниченог спектра слика и садржаја да би дошла до истраживања и тумачења микро и макро еко-система, бавећи се непосредним окружењем, природом и будућим опстанком. Идеје компостирања и рециклаже су у фокусу њеног истраживања, што управо доказују ту нову парадигму у уметности, која показује свест о неминовним променама и њеном поистовећивању са друштвеном праксом, као и потенцијалу  да обликује и мења друштво и друштвене околности у којима настаје.

Кустос изложбе и аутор текста Сузана Новчић, музејски саветник

Details

Start:
јун 24, 2021 у 19:00
End:
август 12, 2021 у 13:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Сузана Новчић
Phone
+38136315350
Email
suzana.novcic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest