На изложби „Милена Павловић Barilli – Живот и снови“ налази се и изузетно занимљив детаљ – посмртни одливак Милениних руку, чији је аутор Малвина Хофман (1885 – 1966), америчка вајарка, сликарка, хуманисткиња и ауторка плаката на коме је приказан српски војник снимљен у самртном часу на путу за Плаву гробницу.

Малвина је, током рада у међународној испостави Црвеног крста у Њујорку за време Првог светског рата, у контакту са људима из различитих земаља, сазнала и за страдање српског народа и којој мери му је била потребна помоћ. Пуковник Милан Прибићевић, који је тих ратних година послат у Америку са острва Крф, са задатком да окупи десетак хиљада добровољаца и поведе их натраг, да ослободе поробљена српска села, мотивисао је Хофманову да покрене кампању за помоћ Србији. Израдила је плакат „Србији је потребна твоја помоћ” према фотографији српског војника у самртном ропцу на грчком острву Виду.

Малвина Хофман је била пријатељица Милене Павловић барили, свих година током Милениног боравка у Њујорку, од 1939. до 1945. године. На посмртном одру урадила је одливак њених руку, у нади да ће тако заувек сачувати сећање на њу.

Софистициране и крхке Миленине руке, употпуњују слику о њеном кратком и динамичном животу, у којем је као прави уметник номад, стварала и живела.

Pin It on Pinterest