Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Мурано мода: Технике и естетика израде мурано стакла

фебруар 10, 2023 у 18:00 - 19:00

Предавање историчара уметности Марине Лукић Цветић „Мурано мода: Технике и естетика израде мурано стакла“ организује се у сарадњи са Музејом слатка – кућа Цветића, у оквиру изложбе „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке покућства Народног музеја Краљево“.

Предавање је посвећено историјату, техникама и стиловима израде стакла у боји које се везује за острво Мурано у венецијанској лагуни и бројне уметничке радионице на њему. Једнако познато колико и венецијански карневали и гондоле, од Млетачке републике до данашњих дана, фасцинација за декоративним и употребним предметима од овог стакла није престала, а својевремено се израђивало и у домаћој фабрици у Прокупљу. Такмичарски дух посвећених мајстора који су изучили строго чуване технике донео им је привилегије и светску славу, па је муранска естетика остала уткана у многе стилове и епохе. Ипак, у једном периоду у бившој Југославији, баш ови предмети представљали су кућни декор посебне драгоцености и жељени симбол друштвеног сталежа. Комплексна историја уметничке израде мурано стакла одавно је превазишла оквире заната, а његова „мода“ се изнова враћала откривајући нам нове форме, истовремено одолевајући томе да постане комерцијални производ.

Музеј слатка – кућа Цветића припрема у наредном периоду изложбу „Мурано мода“ на којој планира да представи предмете из своје јединствене колекције. О будућем пројекту и његовој реализацији говориће др Лидија Цветић Вучковић.

Details

Date:
фебруар 10, 2023
Time:
18:00 - 19:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Виолета Цветаноска
Phone
+38136315350
Email
violeta.cvetanoska@nmkv.rs

Pin It on Pinterest