Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова

октобар 5, 2023 у 18:00 - 19:00

Представљање Зборника „Свети краљ Милутин: Владар на раскршћима светова“ у издању Задужбине Светог манастира Хиландара, одржаће се у Галерији Народног музеја Краљево, у четвртак, 5. октобра 2023, са почетком у 18 сати.

Шеснаест угледних стручњака и истраживача српског средњег века одазвало се на позив Задужбине Светог манастира Хиландара да на свеобухватан и сликовит начин представе личност краља Стефана II Уроша Милутина, његову владавину и наслеђе. Прилози су посебно писани за ову прилику и ову књигу, осмишљену као зборник монографског типа, поводом 700 година од упокојења Светог краља.

Темељном и мултидисциплинарном научном аргументацијом, у нечему и сучељених ставова, они граде јединствену синтезу која слојевито и детаљно осликава епоху златног доба српског средњег века. При томе пружају нам увид у сва актуелна сазнања савремене историографије и доносе свежину нових решења за многа отворена питања тог доба. На крају, пред читаоцем је могућност дубљег и истанчанијег разумевања личности и дела краља Милутина. Књига нам открива човека и владара који се на раскршћу светова—Истока и Запада, видљивог и невидљивог, личног и општег – храбро сучелио са бројним изазовима и променио зацртане парадигме великих сила. Предан наслеђу сопствених предака, он је пресудно утицао и на обликовање нашег бића.

Ово дело из окриља издавачке радионице отаџбинске Задужбине древног Хиландара, наткриљује поздравно слово и благослов хиландарског игумана, прави „кључ“ савременом читаоцу за разумевање мистичне димензије речи да „прегаоцу Бог даје махове“.

Радове употпуњује девет карата и чак 228 илустрација, које придоносе бољем сагледавању епохе. Зборник се завршава обимном библиографијом, док сваки ауторски текст прати резиме на енглеском језику.

Топле препоруке рецензената, истакнутих светских византолога и историчара средњег века, додатно уверавају да је реч о незаобилазној књизи како за истраживаче, тако и за љубитеље и поштоваоце српског наслеђа и културе.

У промоцији учествују: др Даница Поповић, уредник Зборника,  др Владимир Вукашиновић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог Манастира Хиландара и, у улози модератора, Гордана Гаврић, саветник директора Задужбине Светог Манастира Хиландара.

Details

Date:
октобар 5, 2023
Time:
18:00 - 19:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Дарко Гучанин
Phone
+38136315351
Email
darko.gucanin@nmkv.rs

Pin It on Pinterest