Поштоване даме и господо, драги суграђани, пријатељи Народног музеја Краљево, колегинице и колеге желим да вам се захвалим на несебичној подршци коју сте нам пружили током 2023. године и која нам је била изузетно драгоцена.

Година, на чијем смо самом крају, за нашу установу била је изузетно динамична: са једне стране имали смо две гостујуће изложбе посвећене природним наукама каква је „Зелено и црно: Прича о чају“, Природњачког музеја у Београду и „Иза објективности“ Центра за промоцију науке из Београда, а са друге стране, гостовање наших драгих колега из Музеја Херцеговине у Требињу, са њиховом великом изложбом о песнику и дипломати Јовану Дучићу. Ове године смо имали и две изложбе ликовних уметника из Краљева: изложбу Јелене Шалинић Терзић „Стикс“ и изложбу цртежа њеног студента Жељка Радовића.

У оквиру пројекта „Музеј музике“ гостовала је изложба архивске грађе о групи „Смак“, али су такође снимљена три филма из серијала „Краљевчани“ у копродукцији са Удружењем „Сиџа“. У контексту приче о групи „Смак“ реч је о најпре о филму о нашем суграђанину Слободану Стојановићу Кепи, бубњару групе „Смак“, који је пројектован у Галерији Народног музеја Краљево где је Кепа био присутан. Снимљени су филмови и о краљевачкој групи „Гама зрак“ и Биг Бенду Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Краљево.

Напослетку, имали смо изложбе наших кустоса: изложба „Свет нумизматике“ којом је представљен велики део Нумизматичке збирке, затим изложба „Деца у рату: Српски избеглички домови у Матарушкој Бањи 1942-1944“, као потресна прича о страдању и спашавању деце током страшних ратних разарања, и напослетку „Матарушка Бања: Под хладним липама, крај брзог Ибра…“, која је управо отворена, и која је у целини посвећена овој значајној Бањи у нашој најближој околини.

И ове године смо наставили сарадњу са Правним факултетом Универзитета у Београду и Институтом за политичке студије из Београда и трећу годину за редом организовали научни скуп „Публицистика у развоју друштва и државе III“, овог пута под насловом „Јавна реч и јавна осуда“. Али након овог уследио је у септембру још један једнодневни научни скуп у организацији истих актера под називом „Косово и Метохија у 20. веку: историјско-геополитички осврт“. За сарадњу са наведеним установама везана и наша издавачка делатност, тако да смо ове године, поред редовног изласка часописа „Наша прошлост“, научно-стручног гласила Народног музеја Краљево и Историјског архива Краљеве, издали и научни зборник „Публицистика у развоју друштва и друштва I“ у коме су сабрани радови првог по реду из серије скупова са овом темом, одржаног 2021. године.

Годину су обележила и теренска истраживања наших екипа: у Гокчаници и Ибарским рудницима у Баљевцу.

Наша Званична интернет презентација је ове године учинила пуно на унапређењу своје организације, као и квалитета и динамике објављивања, о чему говори бројка од око пола милиона корисника до који су стигле наше објаве на друштвеним мрежама. Поред тога Уређивачки одбор Званичне интернет презентације Народног музеја Краљево је имао низ контаката и сарадње са различитим актерима, међу којима је и Викимедија Србије, чији стажиста већ три месеца у нашој установи обрађује појмове везане са историју и баштину Краљева.

Поносни смо на чињеницу да јесмо и да ћемо увек бити кућа отворених врата, спремна и рада да посетиоце учини информисанијим, богатијим, испуњенијим, као и на чињеницу да, заједно са нашим суграђанима и свим другим драгим гостима, радимо на очувању и неговању наслеђа.

Најзад, искористио бих прилику да се Вам честитам новогодишње и божићне празнике, да Вам пожелим пуно успеха и здравља у 2024. години, као и да Вас позовем да учествујете у нашим програмима, посетите нас у Народном музеју Краљево и пратите наш рад на сајту и друштвеним мрежама.

Дарко Гучанин
историчар, архивиста
директор Народног музеја Краљево

Прилог о Народном музеју Краљево у 2023. години.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest