<a href="https://nmkv.rs/o-muzeju/zaposleni/jasmina-drazovic/">Јасмина Дражовић</a>

Јасмина Дражовић

Историчар уметности

Кустос

   

Резиме

Јасмина Дражoвић (1982) дипломира је историју уметности на Филозофском факултету Универзитета у Београду (2010). У Народном музеју Краљево почела је да ради као кустос водич (2010), a потом је стекла звање кустоса (2012). Једно од њених задужења, које дели са Надицом Лишанин, јесте стручно вођење и тумачење Сталне поставке и повремених изложби у Народном музеју Краљево и у Легату Оливере Радојковић Чоловић. Ради на спровођењу изложбене делатности установе и аутор је једног броја ликовних изложби. Организује радионице из области уметности и културног наслеђа за ученике основних и средњих школа, као и предавања и промоције. Ради на унапређењу рада са посетиоцима путем јавних вођења и медијске промоције музејских програма. Члан је Музејског друштва Србије.

Изложбе

 Ауторске изложбе

2015 – Тајна филигранских нити Покимица, изложба примењене уметности Горана Ристовића, Народни музеј Краљево, аутори: Надица Лишанин, Јасмина Дражовић.

2015 –  …и у векове векова, дрворези епископа Јустина, Народни музеј Краљево, аутори: Сузана Новчић, Јасмина Дражовић.

2014/2015 – Нушић на краљевачкој сцени, Краљевачко позориште, аутори: Мирјана Савић, Јасмина Дражовић.

2014 –  Дечји мајски ликовни салон – ретроспектива, изложба награђених радова током 40 година трајања Манифестације, у години јубилеја, аутори: Надица Лишанин, Јасмина Дражовић.

2014 – Бобан Босић, Од фигурације до апстракције, Народни музеј Краљево, аутор: Јасмина Дражовић.

2013 – Џез у Краљеву од 1945. до 2013, Народни музеј Краљево, аутори: Михаило Блам, Мирјана Савић; сарадници: Јасмина Дражовић, Ненад Димитријевић.

2013 – Вељко Михајловић Константин, изложба графика, Народни музеј Краљево, аутори: Надица Лишанин, Јасмина Дражовић.

2013 Одрастање у Краљеву у XIX и XX веку, Народни музеј Краљево, аутори: Драган Драшковић, Мирјана Савић, Силвија Крејаковић, Тијана Шибалић, Виолета Цветаноска, Јамина Дражовић, Сузана Новчић, Предраг Радовић. 

Гостовање изложбе 2013/2014: Музеј историје Југославије, Београд, 

2012–2018 Дечји мајски ликовни салон, традиционална годишња изложба дечјег стваралаштва ученика виших разреда основних школа у Краљеву (прва изложба 1974), Народни музеј Краљево, аутори и организатори: Надица Лишанин (од 2009) и Јасмина Дражевић (од 2012).

 Организација изложби

2015 – Како град памти, Наслаге сећања и обликовања идентитета града; изложба реализована у сарадњи са Факултетом ликовних уметности у Београду.

Стручно вођење и тумачење Сталне поставке и повремених изложби. Презентација и медијска промоција изложбене делатности и осталих програмских активности.

Манифестације

2015 – Манифестација Музеји Србије десет дана од 10 до 10: координација, организација и медијска промоција, са Надицом Лишанин

 2012–2017 –  Манифестација Ноћ музеја: учешће у организацији, реализацији и медијској промоцији, са Надицом Лишанин.

Педагошки рад

2021 – Радионица Обуци Цицу у оквиру изложбе Дођи да се играмо! Играчке и друштвене игре у социјалистичкој Југославији из колекције Владимира Радојичића и из збирки Народног музеја Краљево; са старијом групом вртића „Полетарац“ и ученицима ОШ „Светозар Марковић“ у Краљеву; аутори: Надица Лишанин, Јасмина Дражовић, Софија Пршић.

2021 – Радионица Како је наш град добио име поводом имендана града Краљева, реализована у ОШ „Светозар Марковић“ у Краљеву са ученицима I и IV разреда; аутори: Јасмина Дражовић, Надица Лишанин.

2017/18  – Радионице Сети се мене… Споменари у Народном музеју Краљево, са ученицима основних и средњих школа, аутор: Мирјана Савић; сарадник: Јасмина Дражовић.

2014 – Радионица у оквиру манифестације Оживи осмех, Трг Светог Саве, Град Краљево.

2012 – Радионица Задужбинарство и легати, у оквиру манифестације Дани европске баштине.

2012 – Музејски експонати на поштанским маркицама, радионица и изложба дечјих радова, Пошта Србије, Народни музеј Краљево, ОШ „IV Краљевачки батаљон“, ОШ „Доситеј Обрадовић“ Врба.

Чланство у струковним удружењима

  • Од 2011 – Члан Музејског друштва Србије (МДС).

Библиографија

  • Стваралаштво Горана Ристовића, у: Тајна филигранских нити Покимица, каталог изложбе, Краљево: Народни музеј, 2015.
  • Јасмина Дражовић, Сузана Новчић, Изложбена делатност, у: Народни музеј Краљево, Краљево: Народни музеј, 2014, 141–161
  • Бобан Босић, од фигурације до апстракције, каталог изложбе, Краљево: Народни музеј, 2014.
  • Дечји мајски ликовни салон Народног музеја у Краљеву, Наша Прошлост 14 (2013), 193–202
  • Константин, графике Вељка Михајловића, каталог изложбе, Краљево: Народни музеј, 2013.

Pin It on Pinterest