На Краљевдан, у суботу, 7. октобра 2023. године, у Галерији Народног музеја Краљево одржан је научни скуп под називом „Косово и Метохија у 20. веку: Историјско-политички осврт“ . Скуп је организовао Народни музеј Краљево у сарадњи са Институтом за политичке студије у Београду и Правним факултетом Универзитета у Београду.

Др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, обраћа се присутнима на отварању научног скупа „Косово и Метохија: Историјско-геополитички осврт“ у Галерији Народног музеја Краљево.

На почетку отварања учеснике и публику поздравио је Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, након чега се присутнима обратио др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. Он се захвалио члановима Организационог одбора на припреми научног скупа, који носи посебну тежину, јер је реч о веома значајној друштвеној и научној теми. Поред тога изразио је задовољство што овом приликом четврти пут сарађују Институт за политичке студије из Београда и Народни музеј Краљево и Правни факултет Универзитета у Београду, након трогодишњег пројекта „Публицистика у развоју државе и друштва“ који, у форми међународног научног скупа, заједнички организују од 2021. године. Такође је истакао да иако је Народни музеј Краљево институција културе, он успева у сарадњи са научним установама да организује успешне научне скупове и да је, на челу са директором Дарком Гучанином, отворен за сарадњу овакве врсте и за научна разматрања овако важних и комплексних тема.

Др Миломир Степић, научни саветник Института за политичке студије у Београду, обраћа се присутнима на отварању научног скупа „Косово и Метохија: Историјско-геополитички осврт“ у Галерији Народног музеја Краљево.


У име Организационог одбора присутне је поздравио др Миломир Степић, научни саветник Института за политичке студије у Београду, који је истакао да је за тему скупа изабрано Косово и Метохија сагледано са историјског и геополитичког становишта током ХХ века. То је период када су догађаји на овом простору били најинтензивнији и најбурнији и водили у једном негативном смеру, са аспекта наше државе и наших интереса. Окупљени су угледни стручњаци који ће нам донети резултате нових истраживања ове теме, након чега ћемо добити и једну нову слику ове проблематике. Нагласио је да је реч о питању које је пре свега идентитетско, али и економско, што се често занемарује. Косово и Метохија су основа економског развоја Србије, јер су тамо нека од најзначајнијих налазишта природних ресурса, на којима почива наша будућност.
Након отварања започео је научни скуп на коме је, кроз две сесије, реферате изложило једанаест учесника.

Прилог са научног скупа „Косово и Метохија у 20. веку: Историјско-геополитички осврт“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest