Програм „Испробајмо историју: Дегустација римске кухиње“ који је организован поводом затварања изложбе „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“, Народног музеја Србије, одржан је у Галерији Народног музеја Краљево, у петак, 19. априла 2024. године, са почетком у 18 сати. На почетку програма др Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево, поздравила је публику и најавила ауторку изложбе мр Деану Ратковић, музејског саветника Народног музеја Србије, која је говорила о римској кухињи и култури исхране у античком периоду.

Мр Деана Ратковић, музејски саветник Народног музеја Србије, обраћа се публици на програму „Испробајмо историју: Дегустација римске кухиње“ у Народном музеју Краљево.

Публика је имала прилике да се упозна са исхраном високих, римских друштвених слојева, о чему има највише сачуваних података у историјским изворима. Реч је о гозбама на којима је била сервирана богата и разноврсна храна у луксузном посуђу од племенитих метала и финих врста керамике. У богатим вилама, украшених зидова и подова, обедовало се у лежећем положају на организованом месту званом triclinium – где су три специфична лежаја постављена у облику ћириличног слова П, док се између њих постављала ниска трпеза пуна богато припремљене хране. За разлику од високог, патрицијског, слоја сиромашнији слојеви друштва и војска хранили су се једноставније.

Марина Лукић Цветић, историчар уметности, из Музеја слатка – Кућа Цветића, обраћа се присутнима на програму „Испробајмо историју: Дегустација римске кухиње“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Производња и припрема хране, као и њено сервирање била је једна од најважнијих продуктивних сфера којом се у римском периоду бавила жена, у склопу њене главне обавезе – да буде господарица куће и мајка. У зависности од друштвеног положаја, материјалног и социјалног статуса породице, жена је те послове обављала сама, или је, уколико је била припадник средњег слоја друштва, организовала и надгледала припрему хране. У најбогатијим, патрицијским породицама, те послове обављали су робови или специјализовани кувари, а сам главни оброк – вечера, био је друштвени догађај.

Публика дегустира шест јела према старим римским рецептима на програму „Испробајмо историју: Дегустација римске кухиње“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Публика је на крају излагања имала прилике да дегустира шест врста јела, која су, према старим римским рецептима, припремиле Марина Лукић Цветић, из Музеја слатка – куће Цветића и историчар уметности Јелена Марковић. Такође су заову прилику одштампане картице са рецептима римских сланих и слатких јела на латинском и српском језику, које су посетиоци могли да понесу кући.

Прилог са програма „Испробајмо историју: Дегустација римске кухиње“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest