Промоција књиге др Срђана Цветковића „Како се стварао Тито“, одржана је у Галерији Народног музеја Краљево, у среду 15. маја 2024, са почетком у 19 сати. На почетку промоције, као увод, приказан је видео прилог „Пет елемената култа Јосипа Броза Тита“ у продукцији Удружења „У име народа за слободну Србију“. Након тога Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, поздравио је публику и најавио аутора и госте промоције. Програм је модерирала и др Ена Мирковић, научни сарадник Института за српску културу Пришина – Лепосавић.

Др Срђан Цветковић, научни саветник Института за савремену историју у Београду и аутор књиге „Како се стварао Тито“, обраћа се присутнима на промоцији публикације у Галерији Народног музеја Краљево.

Аутор, др Срђан Цветковић, научни саветник Института за савремену историју у Београду, уз презентацију, представио главне тезе изнете у књизи „Како се стварао Тито“. Акценат је на пет важних елемената којима се култ систематски градио, као што су: школско образовање, поп култура – музика, филмски блокбастери, филмске новости и информативни програм и државне прославе у служби култа. Цветковић је такође истакао да је подигнут први споменик комунистичким жртвама у Лисичијем потоку, у близини дворског комплекса на Дедињу. У оквиру представљања књиге песму „Поема о ћесаревој глави“ песника Гојка Ђога, прочитао је Немања Трифуновић, кустос Народног музеја Краљево. Реч је о једној од песама због које је песник био ухапшен и осуђен на затворску казну, према Закону о заштити лика и дела Јосипа Броза Тита.

Др Коста Николић, научни саветник Института за савремену историју у Београду, обраћа се присутнима на промоцији књиге др Срђана Цветковића „Како се стварао Тито“ у Галерији Народног музеја Краљево.

О самој књизи, њеном значају и домету, говорио је др Коста Николић, научни саветник Института за савремену историју у Београду, који је као важну чињеницу истакао да је Тито био добровољно прихваћен од стране народа. Такође је говорио о процесу примања Тита у академије наука у Београду, Загребу и Љубљани, где су чланови САН предњачили у изражавању неумерених емоција због овог догађаја. Такође је истакао да је од република у СФРЈ, култ вође био најјачи у Црној Гори, затим у Босни и Херцеговини, па Македонији и Србији, а најмање изражен у Хрватској и Словенији. Након промоције развила се жива дискусија са публиком, која је имала бројна питања и коментаре.

Прилог са промоције књиге др Срђана Цветковића „Како се стварао Тито“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest