Промоција књиге „Окупирана култура: Нацисти, колаборационисти, музеји и културна добра у Србији током Другог светског рата“ одржана је у Галерији Народног музеја Краљево, у петак, 31. маја 2024, са почетком у 18 сати. На почетку промоције, Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, поздравио је публику и представио учеснике промоције. Након тога, Мирјана Савић, музејски саветник Народног музеја Краљево, као модератор програма, представила је, кроз краће биографије, присутне ауторе књиге: др Владимира Кривошејева, музејског саветника Народног музеја Ваљево и др Рада Ристановић, вишег научног сарадника Института за савремену историју у Београду.

Др Владимир Кривошејев, музејски саветник Народног музеја Ваљево и аутор, обраћа се присутнима на промоцији књиге „Окупирана култура“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Др Владимир Кривошејев говорио је о почетном истраживању у области музеологије и заштите културних добара на територији окупиране Србије током Другог светског рата, које је временом прерасло у материјал за књигу. Постојали су покушаји да се музеји оснују током окупације у значајном броју градова, а међу њима је било и Краљево, што се може посматрати и као иницијатива Недићеве владе, али са сагласношћу окупационе силе. Такође је 1942. године донета Уредба о чувању старина, као први законски акт у овој области и основан је Централни завод за чување старина, који би био претеча данашњег Републичког завода за заштиту споменика културе. Даљим радом и проучавањем ове теме дошло се на крају до књиге.

Др Раде Ристановић, виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду и аутор, обраћа се присутнима на промоцији књиге „Окупирана култура“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Др Раде Ристановић је истакао да је нацистима била занимљива културна баштина у Србији и то у области праисторије, антике и средњег века, где су имали простор за своје расистичке, псеудонаучне теорије. Контролу над културном баштином имала је организација Аненербе (Ahnenerbe) чији је циљ био истраживање „древне германске историје и наслеђа предака“, која је доказивала аријевско право на владавину, злоупотребом археологије. Важну улогу у томе је одиграо немачки официр Рајсвиц, који је помогао око спашавања светих моштију са Фрушке Горе, која је била под усташком влашћу. Са друге стране књига анализира обим деструкције културних добара од стране немачке окупационе силе у овој области и нуди и нова сазнања о културној политици владе Милана Недића.

Прилог са промоције књиге др Владимира Кривошејева и др Радета Ристановића „Окупирана култура“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest