Радионица „Модерне фризуре римског доба“, у оквиру изложбе „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“ Народног музеја Србије, одржана је у Галерији Народног музеја Краљево, у четвртак, 14. марта 2024. године, са почетком у 18 сати. Основна идеја радионице је била да се две фризуре римског времена реконструишу на моделима – нашим суграђанкама и да се публика упозна са начином прављења ових фризура и њиховим финалним изгледом. Стога су у радионици учествовале две краљевачке фризерке Бранка Никетић, салон „Бранка“, и Јелена Розгић, салон „Magic Touch“, које су урадиле реконструкције фризура на моделима Дуњи Негић и Снежани Јовановић. Радионицу је модерирала Јелена Марковић, историчар уметности.

Бранка Никетић прави фризуру царице моделу Дуњи Негић на радионици „Модерне фризуре римског доба“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Јелена Розгић је Снежани Јовановић извела фризуру за свакодневне прилике, коју су носиле матроне – господарице куће унутар домаћинства и ван њега у свакодневним пословима и задужењима, док је Бранка Никетић Дуњи Негић направила свечану фризуру блиску августама – царицама и женама из вишег, патрицијског слоја.

Јелена Розгић прави фризуру матроне моделу Снежани Јовановић на радионици „Модерне фризуре римског доба“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Током прављења фризура Јелена Марковић и Бранка Никетић су причале о неговању косе у римском периоду, средствима која су употребљавана за прање и негу косу, као и начинима да се коса посветли или потамни. Како је коса обликована, а како сечена у условима када није било маказа. Фризура је била симбол друштвеног статуса, а трендове и моду диктирале су у време царства саме августе – царице. Током радионице која је била веома посећена, публика је постављала питања и учествовала у раду.

Прилог са радионице „Модерне фризуре римског доба“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest