Изложба „Моравска Србија – Између стварности и легенде“ Народног музеја Крушевац, отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, на Видовдан, у уторак, 28. јуна 2022, са почетком у 19 сати. Мирјана Савић, музејски саветник Народног музеја Краљево, поздравила је публику и госте у име установе и истакла важност Видовдана, као дана када се одиграла Косовска битка, за формирање идентитета српског народа у периоду након овог догађаја.

Мирјана Савић, музејски саветник Народног музеја Краљево, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Моравска Србија – Између стварности и легенде“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Она је укратко изложила преглед најважнијих догађаја у националној историји, који су се догодили 28. јуна, посебно током 19, 20. али и 21. века, а који су често имали судбоносни карактер, када је овај датум намерно и биран за њихово извршење, са наше, али и стране противника и непријатеља, управо јер носи снажни симболични значај. Ауторка изложбе Сања Рутић Воротовић, виши кустос Народног музеја Крушевац, говорила је о оснивању града 1371. године, који обухвата мали и велики град, двор, коњушнице и друге помоћне просторије, као и обимне бедеме са маркантном донжон кулом високом 18 m.

Сања Рутић Воротовић, виши кустос Народног музеја Крушевац, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Моравска Србија – Између стварности и легенде“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Оснивач града, кнез Лазар, начинио је од Крушевца престоницу Србије, где је зидао своју цркву Лазарицу у периоду од 1377-1380. године. Његов син, деспот Стефан Лазаревић, преместиће престоницу у Београд, а Крушевац пада под османску власт 1455. године под којом је био све до 1833. године када је ослобођен и придружен Кнежевини Србији. Изложба је конципирана 2021. године, поводом јубилеја 650 година од оснивања Крушевца, а пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе Горан Васић, музејски саветник Народног музеја Крушевац, осврнуо се на други велики сегмент изложбе, саму Косовску битку, која је реконструисана на шест паноа.

Горан Васић, музејски саветник Народног музеја Крушевац и аутор, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Моравска Србија – Између стварности и легенде“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Дати су распореди јединица и српске и турске војске. Средиштем српске војске командовао је кнез Лазар, десним крилом Вук Бранковић, а левим војвода Влатко Вуковић. Стварни, војнички исход битке остао је у основи загонетан и историјски извори различитог порекла, доносе опречне вести. Васић је нагласио разлику између историјских чињеница и епских и митских погледа на овај догађај, који је дефинитивно положен у темеље националног идентитета.

Прилог са отварања изложбе „Моравска Србија – Између стварности и легенде“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest