Изложба „Рације – Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. године“, чији су аутори историчари Народног музеја Краљево Мирјана Савић, музејски саветник и Немања Трифуновић, кустос, отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у четвртак, 13. октобра 2022, са почетком у 19 сати. Изложба је отворена у оквиру манифестације Октобарске свечаности. Публику је најпре поздравио Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево.

Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Рације – Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. године“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Он се осврнуо на допринос ове установе, тачније њених кустоса, неговању културе сећања на жртве масовног стрељања у Краљеву у октобру 1941. године. Изложба „Рације – Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. године“ представља допуну слици суровог страдања краљевачког становништва, али у сеоским срединама, кроз немачке рације. Публици се затим обратио Милош Милишић, помоћник градоначелника Краљева за културне манифестације, и истакао је важност чувања сећања на жртве краљевачког октобра, које не смеју никада бити заборављене.

Др Милош Тимотијевић, музејски саветник Народног музеја Чачак, отвара изложбу „Рације – Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. године“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Изложбу је отворио др Милош Тимотијевић, музејски саветник Народног музеја Чачак, који је истакао да је потребно стално се освртати на чињеницу да је у периоду од 15-20. октобра 1941. године регуларна немачка војска Вермахта стрељала 2200 цивила, недужних грађана, као знак одмазде за губитке својих војника. Међутим, изложба „Рације – Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. године“ доноси податке о страдању сеоског становништва где су идентификоване 264 жртве, међу којима је било 45 жена и 15-оро деце и скреће се пажња на бројне злочине које је током рација немачка војска починила у селима око Краљева. На изложби се виде и бројне фотографије жртава са надгробних споменика, где су у сеоским заједницама њихове породице и рођаци неговали сећање на страдање ближњих. Међутим, радом аутора изложбе, дошло се  до прецизног списка и идентификације сваке жртве, чиме се оне укључују у општу слику страдања, односно у сам корпус памћења друштва у целини.

Прилог са отварање изложбе „Рације – Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. године“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest