Изложба „Смак 50“ ауторке Ксеније Ђерковић, архивисте Историјског архива Шумадије у Крагујевцу и ћерке Слободана Стојановића Кепе, бубњара овог култног бенда, отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 4. априла 2023, са почетком у 18 сати. Пре самог отварања изложбе, приказан је десетоминутни документарни филм Ксеније Ђерковић о групи „Смак“ са њихове турнеје по Сједињеним америчким државама, сниман у Њујорку, у коме су чланови бенда говорили о својој популарности  и ван граница своје земље. Публици се затим обратио Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, и осврнуо се на феномен групе „Смак“ која је у Краљеву имала посебну важност и са чијом музиком су одрасле генерације.

Олег Романов, виши кустос Народног музеја Краљево, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Смак 50“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Олег Романов, виши кустос Народног музеја Краљево, као организатор изложбе „Смак 50“, истакао је да је њено гостовање наставак напора да се формира Музеј музике у Краљеву, који је за сада има виртуелни карактер, али се на њему као идеји и пројекту интензивно ради. Затим је позвао присутну публику за промоцију емисије о Слободану Стојановићу Кепи, планирану за 27. април 2023, као трећу у низу емисија из серијала „Краљевчани“, снимљену у оквиру заједничке продукције Народног музеја Краљево и часописа „Сиџа“. Слободан Стојановић Кепа ће бити специјални гост на овој промоцији.

Ксенија Ђерковић, архивиста Историјског архива Шумадије и ауторка, отвара изложбу „Смак 50“ у Галерији Народног музеја Краљево.

На крају, Ксенија Ђерковић, ауторка изложбе и ћерка познатог бубњара, говорила је о свом оцу, о одрастању са „Смаком“ у кући, која је обележила њен живот, чиме је изложба отворена. Изложба обухвата плакате, новинске чланке из старих југословенских новина као што су „Џубокс“, „Репортер“ и „ТВ Ревија“, музичке реквизите, опрему, гардеробу коју су чланови бенда користили на сцени. Акценат је стављен на историјат и значај групе „Смак“ из Крагујевца, као својеврсном рок феномену из срца Шумадије и једној од највећих рок група бивше Југославије. Посетиоци ће изложбу моћи да погледају у Галерији Народног музеја Краљево до 10. маја 2023. године.

Прилог са отварања изложбе „Смак 50“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest