Изложба „У дубинама провинције“ Народног музеја у Чачку отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 28. маја 2024. године, са почетком у 19 сати. Аутори изложбе су кустоси Народног музеја у Чачку Слободан Богојевић, конзерватор и Александра Гојгић, кустос Античке збирке, уз сарадњу ликовног уметника Ивана Ђуровића. Аутори фотографија су Бојан Пајић и Иван Ђуровић, док је дизајн изложбе радио Милош Вук Алексић.

Слободан Богојевић, виши конзерватор Народног музеја Чачак, обраћа се присутнима на отварању изложбе „У дубинама провинције“ у Галерији Народног музеја Краљево.

„Ветар одјекује празним просторима. Сви смо ту, заустављени у неизговореним речима…“. Овим речима Слободан Богојевић, један од аутора изложбе обратио се публици, и у даљем обраћању повео посетиоце на метафоричко путовање у временске, ефемерне и безвремене дубине прошлости данашњег Чачка, некадашњег насеља римске провинције. Провинција као одредница и као појам прошлости и садашњости, глобални је феномен, који оличава пасивност и мир, али и простор удаљен од центра збивања.

Др Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево, обраћа се присутнима на отварању изложбе „У дубинама провинције“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Публици се затим, у име домаћина, обратила др Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево, и истакла да ове године у оквиру археолошке изложбене делатности, Музеј промовише античко наслеђе, тако да је „У дубинама провинције“ друга изложба која има фокус на овом периоду. Чачак се у античко време налазио на граници две провинције Мезије Супериор Далмације, отуда је данашњи град смештен на урбаним целинама античког града, који кроз низ локалитета појављује, од данашњег центра до периферије.

Делфина Рајић, директор Народног музеја Чачак, отвара изложбу „У дубинама провинције“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Изложбу је отворила Делфина Рајовић, музејски саветник,  директорка Народног музеја у Чачку. Изложба „У дубинама провинције“ мења перспективу античког и савременог и осветљава нови вид музејске интерпретације и заштите наслеђа. Обједињујући фотографске кадрове, поетски израз, слике, цртеже и непосредне, оригиналне фрагменте, изложба повезује временске дубије једног античког насеља у римској провинцији и савременог простора града Чачка, имагинарног и стварног.

„У дубинама провинције“ састоји се из три тематске целине: „Осећање увек ново, а оно које се не мења“; „Изгубљени фрагменти“ и „У тако неумољивом времену“.

Прилог са отварања изложбе „У дубинама провинције“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest