Браца Бонифацијо, Опет лоша времена, 2003.

Браца Бонифацио (Bratsa Bonifacho) је рођен 1937. године у Београду, где је дипломирао сликарство на Факултету ликовних уметности (1964) и архитектуру на Архитектонском факултету (1967). Наставио је усавршавање у Атељеу Кругер у Франкфурту (Немачка), бавећи се сликарским техникама старих мајстора (1966–1968). Као млади уметник припадао је Београдском ликовном кругу, али 1973. године одлази у Канаду, у Ванкувер, где живи и ради до данас.

Бонифацијо је поклонио Народном музеју Краљево 24 дела, односно јединствену и вредну колекцију, чиме је наша установа ушла у групу од неколико српских музеја и галерија где се чувају његова дела: Српској академији наука и уметности, Музеју савремене уметности у Београду, Народном музеју у Београду и Галерија Матице српске у Новом Саду.

Бонифацио је уметник апстрактног, симболичног и експресивног сликарства. У његовим многобројним циклусима, а поготово у сликама које су поклоњене Уметничкој збирци, уметник користи симболе, писма, бројеве и речи из различитих језика (хебрејски, српски, енглески, латински, руски…). Заокупљен је језицима, културама, својеврсном ликовном лингвистиком, која је усмерена према глобалном аспекту стварности и широком контексту историје, географије и политике.

Pin It on Pinterest