Младен Јосић, Рибарница

Слика „Рибарница“, представља једну од Јосићевих фигуралних композиција монументалног карактера, на којој доминирају једре и здраве фигуре жена и деце. Када је у питању форма, то су благо стилизовани облици, лепих скулптуралних тела и правилних црта лица. По чистоти линија, чврстини цртежа и наглашеној тродимензионалности фигура, то је наслеђе посредног кубистичког концепта.

Младен Јосић је рођен у Бечеју 1897. године. По завршетку мале матуре уписује Уметничко-занатску школу 1913. године. Учитељ цртања био му је чувени Љуба Ивановић, који је код младог уметника појачао интересовање за цртеж. Први светски рат прекида школовање, које ће наставити у јесен 1919. године. Одлази у Париз 1921/ 22. године, у атеље Антоана Бурдела, где затиче Милу Милуновића и Ристу Стијовића. Након Париза креће његова уметничка каријера, неизвесна, свакако динамична и недовољно истражена. Умро је у Паризу 1972. године.

На ужем плану, сликарство Младена Јосића припада кругу београдске сликарске школе и то оном крилу које подводимо под појам поетског реализма. На ширем плану, он је типичан представник медитеранске културе и традиције нашег поднебља. Притом се као његов лични, дубоки знак препознаје љубав за људску фигуру и лик, тај исконски архетип колективно несвесног.

Pin It on Pinterest