Ристо Стијовић, Акт

Скулптура под називом „Акт“ Ристе Стијовића откупљена је за Уметничку збирку давне 1954. године. Стијовић је од оних вајара за кога је тајна скулптуре у емоцији облика, у њеној поетици, у сензибилном односу покрета и удова девојачких тела и фигура. Скулптура је представа нагог женског дела, затегнутих удова, сензуална, занесена, опуштена и напета у исто време, са истанчаним осећајем за валерске вредности.

Дела Ристе Стијовића издвајају се као феномен и истовремено су од великог су значаја за историју југословенске скулптуре. Његов опус тематски заокружују жене, фигуре и фигурине обележене као интимна скулптура, затим један свет различитих доживљаја, царство изванредних птица и животиња.

Академик Ристо Стијовић био је вајар чија се дела налазе у значајним музејима и колекцијама. Рођен је у Подгорици 1894. године. У Београду је 1912. уписао вајарско одељење Српске сликарске школе. Придружио се српској војсци у Првом светском рату и учествовао у повлачењу преко Албаније. Од 1916. године школовао се на француским уметничким школама, прво у Марсељу, потом у Паризу. Редовно је излагао по париским салонима. Крајем двадесетих година прошлог века вратио се у Београд, где је радио као професор у Трећој мушкој гимназији. Био је члан многих уметничких удружења. На светској изложби у Паризу добио је награду за скулптуру (1937). Преминуо је у Подгорици 20. децембра 1974. године.

Pin It on Pinterest