Воја Јакић, Крвнички цртеж, 1973.

У Збирци уметничких дела налази се изузетно дело Војислава Воје Јакића, једног од највећих маргиналних уметника ових простора, под називом „Крвнички цртеж“. Доспело је у Музеј захваљујући хуманом гесту Борка Гвозденовића (1937), књижевника и дугогодишњег новинара листа „Политика“, родом из Сирче код Краљева, из чувене породице сеоских учитеља. Борко је био велики пријатељ Воје Јакића, кога је недавно окарактерисао: „Врло частан, поштен и необичан човек, са својим бубицама у глави…“

Након велике Јакићеве изложбе цртежа у Културном центру Београд (1973), под називом „Мамутски цртежи“, аутор је поклонио Борку свој рад „Крвнички цртеж“, који је дугачак 6,22 м. Због великих димензија, цртеж је био смештен у породичну кућу Гвозденовића у Сирчи. Отежани услови чувања, као и свест да би једно овако дело требало да краси музејски простор, потакли су Борка Гвозденовића да поклони „Крвнички цртеж“ Народном музеју у Краљеву 2007. године.
Овим племенитим гестом поверења и добре воље, постали смо богатији за изузетно дело Воје Јакића, који слови за нашег најзначајнијег маргиналца, чија се дела налазе у сталним поставкама највећих музеја за маргиналну уметност у свету (Collection de l’Art brut у Лозани).

Рођен је 1932. године у Kавадарцима (Македонија), а уметничким радом се бави од 1954. Живео је и радио у Деспотовцу. Излагао је на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је више награда и признања: Награда Октобарског салона, Павиљона „Цвијета Зузорић” у Београду; Велика награда Десетог бијенала наивне и маргиналне уметности, Музеја наивне уметности у Јагодини. Излагао је на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству, као и на значајним међународним изложбама. Умро је 2003. године.

Pin It on Pinterest