Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Дани Милана Ђокића

јул 8, 2022 у 18:00 - 19:00

Издавачка кућа „Поетикум издаваштво“ из Краљева организује манифестацију под називом „Дани Милана Ђокића“ 8. и 9. јула 2022, као сећање на краљевачког уметника, песника, сликара и конзерватора Милана Ђокића, који нас је напустио 2018. године. Учешће у манифестацији су узели Народни музеј Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево, Завод за заштиту споменика културе Краљево и Културни центар „Евергрин“ уз подршку ЈКП „Водовод“ Краљево и LKWorld Logistic.

Отварање манифестације одржаће се у Народном музеју Краљево, у петак, 8. јула 2022,  са почетком у 18 часова, програмом „Утишаности Милана Ђокића“, на коме ће, историчар уметности, Љубиша Симовић, музејски саветник Народног музеја Краљево, говорити о ликовном сегменту Ђокићевог дела, Александар Марић ће говорити о књижевном делу, а Драгиша Обрадовић, академски вајар, Миланов дугогодишњи пријатељ, осветлиће уметникову личност. На крају овог програма биће додељена награда „Милан Ђокић“ за рукопис поезије „У мередову“ Јелени Калајџија, који је победио на овогодишњем конкурсу издавачке куће „Поетикум издаваштво“. У програму ће поред поменутих учествовати Милош Милишић, помоћник градоначелника Краљева за културне манифестације, Катарина Грујовић Брковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Исте вечери, програм се наставља у Културном центру „Евергрин“, у 20 сати под називом „Летње рачунање поезије“ где се окупљају песници: Верољуб Вукашиновић, Иван Рајовић, Љубинко Дугалић, Ненад Глишић, Зоран Недељковић, Тони Пердић, Драган Марковић, Наташа Ђуровић, Ненад Обрадовић, Александар Деспотовић, Љиљана Павловић Ћирић, Иван Новчић.

Другог дана манифестације, у суботу, 9. јула 2022, са почетком у 12 сати, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево програм се наставља са темом „Византија у савременој култури“, где ће посетиоци моћи да чују излагања др Владимира Коларића, мср Милице Миленковић и Александра Марића.

Details

Date:
јул 8, 2022
Time:
18:00 - 19:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Љубиша Симовић
Phone
+38136333004
Email
ljubisa.simovic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest