Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Говори латински да те цео свет разуме

април 12 у 19:00 - 20:00

Радионица „Говори латински да те разуме цео свет“, која се реализује у оквиру изложбе „Femina Balcanica: Mater, Мatrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“, биће организована у Галерији Народног музеја Краљево, у петак, 12. априла 2024, са почетком у 19 сати.

У римској поезији, жена је честа тема која се представља кроз различите слике и улоге. За песнике она је одувек представљала исконску инспирација, ону која је била заједничко извориште њихове љубави и патње. Иако у латинској књижевности често приказивана као муза која побуђује стихове о привржености, лепоти и уметности, перцепција жене се није задржала само на томе. Многи стихови римских песника говоре о квалитетима и вредностима који осликавају женску улогу у друштву и продубљују нам разумевање појимања жене у античком свету.

Како су звучале љубавне песме на латинском језику, на који начин су песници исказивали своја осећања кроз стихове и шта нам то говори о улози жене у римском друштву имаћете прилике да сазнате на радионици „Говори латински да те разуме цео свет“. Поезију на латинском и српском рецитоваће ученици Гимназије Краљево, док ће стихове тумачити ученици Гимназије у Врњачкој Бањи. Осврт на латинску књижевност и љубавну поезију античког Рима даће професорка француског језика Сања Бижић и професорка Слађана Опачић. Радионицу модерира историчар уметности Јелена Марковић.

Details

Date:
април 12
Time:
19:00 - 20:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Татјана Михаиловић
Phone
+38136333004
Email
tatjana.mihailovic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest