Програм „Испробајмо историју: Дегустација римске кухиње“ који се организује поводом затварања изложбе „Femina Balcanica: Мater, Мatrona, Аugusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“, Народног музеја Србије, одржаће се у Галерији Народног музеја Краљево, у петак, 19. априла 2024, са почетком у 18 сати. Публика ће имати прилике да са ауторком изложбе, Деаном Ратковић, музејским саветником Народног музеја Србије, уђе у свет римске кухиње и културе исхране и испроба неке од античких рецепата, које су Римљани имали на својим трпезама.
Производња и припрема хране, као и њено сервирање била је једна од најважнијих продуктивних сфера којом су се у римском периоду бавила жена у склопу њиховe главне обавезе да буде господарица куће и мајка. У зависности од друштвеног идентитета, материјалног и социјалног статуса породице, жена је те послове сама обављала, или је уколико је била из средњег слоја друштва организовала и надгледала припрему хране, док су у оним најбогатијим те послове обављали робови или специјализовани кувари, а сам главни оброк вечера је био друштвени догађај. Међутим, кували су и мушкарци, па је тако најпознатију књигу рецепата тога доба написао Апиције која је позната под називом „О кувању“. У процесу производње и припреме хране је било укључено много људи, а жене су биле свакако најважнија карика. На изложби „Femina Balcanica: Мater, Мatrona, Аugusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“ изложени су и експонати који су служили за чување, припрему и сервирање хране, попут посуда од керамике, бронзе и сребра.