Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Лик из вечности: Цртање лика по начелима православног црквеног сликарства XIII века

септембар 20, 2022 у 19:00 - 20:00

Књига „Лик из вечности: Цртање лика по начелима православног црквеног сликарства XIII века“ аутора Александра Павлића, својеврсни је приручник цртања, чији се фокус на самом поступку цртања човекове главе и лика светих. Иако је састављен за почетнике, приручник превазилази ову намену, као врста свеобухватног дела из области иконописног цртања. Посебан део књиге чине предлошци живописа, пре свега XIII, али и XIV века из манастира: Студенице, Милешеве, Сопоћана, Хиландара, Ватопеда, Протатске Цркве, Грачанице, Старог Нагоричана, Цркве Богородице Перивлепте и других храмова, који кориснику приручника могу помоћи при учењу.

Иконописање, односно икона, јесте врста богослужбеног језика која сликовито и верно, изражава учење Православне цркве. Она је богословље представљено помоћу цртежа, боје, слике и облика, у коме се тежи једноставности при врхунцу изражајности. Свети изображени на иконама и зидовима храмова представљају ликовни изражај есхатолошког опита Цркве, као заједнице свих светих, сабраних око Христа на Светој Тајни Литургије.

Александар Павлић (1992) је учио живопис од ране младости, код Зорана Ерића и Владимира Карановића, а у Школи за машинство и уметничке занате „Техноарт“ у Београду похађао је смер заштите културних добара. Основне и мастер студије сликарства завршио на Факултету ликовних уметности у Београду. Након факултета усавршавао је иконопис у манастиру Клисури, код монахиње Магдалине (Вујчић). Често је боравио у светогорским манастирима и манастиру Сопоћани, где се бавио проучавањем православног живописа. Предавач је у иконописној радионици „Светлост“ у Лазаревцу.

На промоцији учествују: МА Јована Дурман, историчар уметности, МА Матија Марковић, академски сликар и аутор, МА Александар Павлић.

Details

Date:
септембар 20, 2022
Time:
19:00 - 20:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Татјана Михаиловић
Phone
+38136333004
Email
tatjana.mihailovic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest