Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Силвија Крејаковић – Идентитети жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941

октобар 20, 2021 у 18:00 - 19:00

Промоција књиге Силвије Крејаковић „Идентитети жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941“, одржаће се у Галерији Народног музеја Краљево у среда, 20. октобра 2021, са почетком у 18 сати. Реч је о трећем издању ове књиге коју је објавио Музеј жртава геноцида у Београду. О књизи ће говорити историчари: др Дејан Ристић, в. д. директора Музеја жртава геноцида, Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, Мирјана Савић, музејски саветник Народног музеја Краљево, као и сама ауторка Силвија Крејаковић, музејски саветник Музеја града Београда, која је преко две деценије радила у Народном музеју Краљево.

Ова драгоцена и јединствена научна студија објављена је као допринос Музеја жртава геноцида обележавању наступајуће тужне 80. годишњице краљевачког масакра над цивилима који су средином октобра 1941 године у том граду починиле немачке нацистичке окупационе власти и оружане снаге.

Научна студија Силвије Крејаковић садржи до сада нацеловитију и најутемељенију анализу једног од највећих ратних злочина почињених над недужним цивилима на подручју Републике Србије током свеукупног трајања Другог светског рата. Она је, истовремено, истинска ризница информација и знања, али и позив савременим генерацијама да се одговорно, објективно и трајно сећају невиних краљевачких страдалника.

Рецензент ове научне студије је академик проф. др Љубодраг Димић, шеф Катедре за историју Југославије у оквиру Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду, који је у анализи научног истраживања госпође Крејаковић преточеног у ову капиталну студију посебно нагласио и: „Уместо политичке употребе и „лицитирања” бројем убијених и именима жртава, пред нама је истраживачки резултат који одликује прецизност у утврђивању чињеница, околности, контекста.“

Ово прворазредно драгоцено научно дело објављено је као прво у новоуспостављеној едицији Музеја жртава геноцида под називом Sine ira et studio (лат. – без гнева и пристрасности) у оквиру које ће бити објављивана најзначајнија научна дела изворно настала на српском језику.

Извршни уредник издавачке делатности Музеја жртава геноцида је историчарка Александра Мишић. Аутор идејног решење корица књиге је наш истакнути графичар др ум Никола Радосављевић.

Details

Date:
октобар 20, 2021
Time:
18:00 - 19:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Дарко Гучанин
Phone
+38136315351
Email
darko.gucanin@nmkv.rs

Pin It on Pinterest