Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Свет нумизматике

22 јуна у 19:00 - 16 јула у 13:00

На изложби „Свет нумизматике“ аутора Слађане Спасић, вишег кустоса Народног музеја Краљево, публика ће имати прилике да види преко 1200 примерака металног и папирног новца из Нумизматичке збирке Народног музеја Краљево, широког временског распона. Изложени експонати чине пресек кроз ову Збирку почев од античког новца, који обухвата грчки, келтски, новац Римске републике и Римског царства, преко новца више средњовековних држава, односно византијски, српски, угарски, османски средњовековни новац, новац Млетачке и Дубровачке републике, до европског новаца од XIV до XVIII века. Посебан део чини новац наших нововековних држава: новац Кнежевине и Краљевине Србије, Књажевине и Краљевине Црне Горе; Краљевине Југославије (1918–1941), Србије под окупацијом (1941– 1944) и Југославије (ДФЈ, ФНРЈ и СФРЈ). Изложба обухвата и новац европских, азијских, афричких, северноамеричких и јужноамеричких држава од XIX до краја XX века.

У хронолошком смислу изложени нумизматички материјал обухвата период од V века пре н. е. до почетка седамдесетих година прошлог века, а уз пратећи, хронолошки млађи, нумизматички материјал илустративног типа, све до почетка XXI века. Експонати су делом набављени путем откупа и поклона, као у случају налаза грчког, римског, средњовековног и модерног новца, док је значајан део стигао у Нумизматичку збирку путем археолошких ископавања која су вршили Народни музеј Краљево, Завод за заштиту споменика културе Краљево и Републички завод за заштиту споменика културе – Београд.

Публика ће на изложби моћи да види и дела признатих уметника из Уметничке збирке Народног музеја Краљево као што су Ванђел Бадули, Владислав Маржик, Никола Граовац, Љубомир Ивановић, Живорад Настасијевић, као и изабране копије фресака из средњовековних манастира и цркава из Збирке копија Народног музеја Краљево, као што су фреске из Манастира Светог Николе у Псачи, Манастира Лесново и Манастира Каленић и др.

Details

Start:
22 јуна у 19:00
End:
16 јула у 13:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizer

Слађана Спасић
Phone
+38136333004
Email
sladjana.spasic@nmkv.rs

Pin It on Pinterest